Nieuws

  • Nieuws

apr 18, 2016

2B is niet meer. De CPV-app van Pro 10 schiet u te hulp!


De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: het door overheidsinkopend Nederland o zo geliefde 2B-regime is niet meer. Instrumenten laten stemmen? Verhuizen? Personeel inhuren? Massages inkopen? Parkeerbeheer uitbesteden? Een (lucht)haven  laten exploiteren? Sleep- en duwboten inzetten? 

 

Ingezonden door: pro100

Vanaf maandag geldt voor deze en vele andere diensten het volledige aanbestedingsregime; als de Europese drempelwaarden overschreden worden zal ‘gewoon’ een Europese aanbestedingsprocedure gehouden moeten worden.  

Alle denkbare overheidsopdrachten, van de levering van ongewervelde waterdieren tot en met diensten voor rondtrekkende workshops, zijn gerubriceerd in 9.500 zogenaamde CPV-codes. Er worden ongeveer 2.000 codes gewijd aan opdrachten voor diensten. Tot vandaag gold voor 40% hiervan een verlicht aanbestedingsregime: dit betekende dat een aanbestedende dienst bijna 800 soorten diensten niet Europees aan hoefde te besteden, tenzij sprake was van een grensoverschrijdend belang. In de praktijk vaak een reden om opgelucht adem te halen en te kiezen voor het onderhands uitnodigen van één of meerdere leveranciers.

Dit is nu verleden tijd. Betekent dit dat er helemaal geen uitzonderingen meer gelden? Nee. Voor de helft van de voormalige IIB-diensten geldt een uitzondering nieuwe stijl. Het betreft sociale en andere specifieke diensten tot € 750.000. Voor de andere helft geldt deze uitzondering dus niet.

Honderden overheidsinkopers in Nederland maken al gebruik van de CPV-app van Pro 10. Deze app geeft antwoord op de vraag welk regime vanaf vandaag van toepassing is op welke dienst. Zoek naar de betreffende CPV-code, en je telefoon of tablet vertelt je of er Europees aanbesteed moet gaan worden. De app is gratis. U kunt de app gratis downloaden in Google Play Store (android) en in de App Store (Apple).
In tegenstelling tot Android worden apps op iOS niet automatisch ge-update. Ga op je device naar de App Store en selecteer onderaan eerst updates en daarna achter CPV "werk bij".Vragen over de app? Of over de betekenis van het verdwijnen van het 2B-regime voor uw organisatie? Benieuwd naar wat de nieuwe uitzondering voor ‘sociale en specifieke diensten' voor u betekent?  Neem dan contact op met mr drs Tobias van der Hoeven via 06-44481225.

Ga terug