Nieuws

 • Nieuws

Gids Proportionaliteit en het Aanbestedingsreglement Werken (RAW)

02-07-2020 | Gids Proportionaliteit en het Aanbestedingsreglement Werken (RAW)

Bij aanbesteden moeten aanbestedende diensten het beginsel van proportionaliteit in acht nemen. De Gids proportionaliteit geeft hier invulling aan. In het Aanbestedingsbesluit is de Gids proportionaliteit als verplicht te volgen richtsnoer aangewezen. Sinds 1 juli 2016 geldt deze verplichting ook voor speciale sector-bedrijven. (2020)

 

Per 1 juli 2020 wijzigen de Gids Proportionaliteit en het Aanbestedingsreglement Werken (ARW). De wijziging van Gids Proportionaliteit verduidelijkt dat het disproportioneel is om op voorhand tenderkostenvergoedingen uit te sluiten bij het voortijdig intrekken van een aanbesteding.

De wet beschouwt het proportionaliteitsbeginsel als een van de dragende beginselen van aanbestedingsrecht. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de keuzes die een aanbestedende dienst maakt en de eisen en voorwaarden die zij stelt bij een aanbesteding, in redelijke verhouding dienen te staan tot de aard en omvang van de aan te besteden opdracht.

Verplicht gebruik
Het verplicht gebruik van de Gids proportionaliteit geldt zowel voor Europese aanbestedingen, nationale aanbestedingen als voor meervoudig onderhandse procedures. De Gids proportionaliteit is van toepassing op de gehele procedure.

Voorbeelden

 • Een openbare procedure volgen bij de aanbesteding van een gecompliceerde ontwerpopdracht is niet proportioneel, omdat dan een groot aantal marktpartijen kosten maakt om aan de voorwaarden te voldoen. Meer voor de hand ligt een niet-openbare procedure (met voorselectie). Enkel partijen met een redelijke kans op de opdracht maken in dat geval offertekosten.
 • Een selectiecriterium dat eisen stelt aan referentieopdrachten die vele malen zwaarder zijn dan de aan te besteden opdracht zelf is niet proportioneel.

Europese aanbesteding ontwikkeling Waterfront

06-04-2020 | Europese aanbesteding ontwikkeling Waterfront
Pro10 heeft voor de gemeente Harderwijk de Europese aanbesteding begeleid voor de ontwikkeling van Waterfront fase 3 in Harderwijk. Het wordt een groene, energieneutrale wijk van 126 woningen, die bereikbaar zijn voor een brede doelgroep. In het plan komen middeldure huur- en koopwoningen, zowel eengezinswoningen als appartementen en studio’s, voor jong en oud. De verwachting is dat eind 2020 de eerste woningen in de verkoop gaan.

De aanbesteding was ingericht als een niet-openbare aanbesteding, dwz een aanbesteding met voorselectie; op 18 september 2019, 10:00 uur sloot de termijn voor het indienen van een aanmelding. Er zijn in totaal 15 aanmeldingen ontvangen. Er zijn 5 partijen geselecteerd voor de tweede fase. In deze fase werden de inschrijvingen beoordeeld op punten als architectuur en duurzaamheid, waarbij sprake was van een minimaal grondbod.

De winnende partij scoorde uitstekend op architectuur en duurzaamheid. Zo krijgen veel van de 189 parkeerplaatsen elektrische laadpunten. Alle toekomstige eigenaren en huurders krijgen bovendien een fiets; de ouderen onder hen zelfs een elektrische. De nieuwe wijk krijgt een slim energiesysteem dat naast zonnepanelen op daken gebruik maakt van de warmte die de rioolwater-zuiveringsinstallatie aan de andere zijde van de N302 opwekt. De gesprekken hierover zijn al gaande.

De architectuur van de appartementen is geïnspireerd op havengebouwen en de oude havenindustrie in Harderwijk. Het ontwerp van de eengezinswoningen verwijst naar oude pakhuizen in klassieke Hanzesteden.

De wijk wordt volledig aardgasvrij en zoveel mogelijk energieneutraal met een collectief warmtesysteem. De groene daken van de woningen vangen het hemelwater lokaal op voor hergebruik of afvoering naar wadi’s. Het gebied wordt bovendien natuurinclusief ingericht, met ruimte voor flora en fauna voor een optimale biodiversiteit. Ook worden alle woningen voorzien van een materialenpaspoort.”

Appartementengebouw gemeente Lansingerland

06-04-2020 | Appartementengebouw gemeente Lansingerland

Pro10 heeft voor de gemeente Lansingerland een nationale niet-openbare procedure (procedure met voorselectie) begeleid voor een appartementengebouw.

De Gemeente Lansingerland wenst in Parkzoom 4 in Bergschenhoek een appartementengebouw te laten ontwikkelen en te realiseren. Het gaat om huurwoningen.

Deze aanbesteding was opgedeeld in een Selectie- en Gunningsfase. In de Selectiefase (ook wel de ‘eerste fase’) worden maximaal vijf Gegadigden geselecteerd om in de Gunningsfase (de ‘tweede fase’) een Inschrijving in te dienen. Na de Gunningsfase wordt één Inschrijver gecontracteerd.

Een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van deze locatie is duurzaamheid. De gemeente wenst dat het te realiseren project voorziet in een energieneutraal appartementengebouw (‘nul–op–de–meter’).

De nationale niet-openbare aanbesteding “Huurappartementengebouw Parkzoom 4” is gestart op 18 september 2019. De aankondiging van deze opdracht is gepubliceerd op www.tenderNed.nl.

In totaal zijn 5 aanmeldingen ontvangen. Op 20 januari 2020, 11:30 sloot de termijnen voor het indienen van een inschrijving. Er zijn 3 inschrijvingen ontvangen. Met de geverifieerde Inschrijver die voldeed aan de minimumeisen en die de hoogste grondbieding boven het minimale grondbod heeft geboden, zal de overeenkomst worden gesloten.

CPV app tijdelijk niet beschikbaar

29-01-2020 | CPV app tijdelijk niet beschikbaar

Misschien heeft u het al gemerkt: onze CPV app werkt helaas niet meer. De app wordt technisch niet meer goed ondersteund door iOS en Android. We zijn genoodzaakt om de app te herbouwen, omdat een update niet voldoende blijkt. We zijn hier druk mee bezig zodat u zo spoedig mogelijk weer eenvoudig en snel alle CPV-codes bij de hand heeft.

We verwachten dat de aangepaste app eind februari in Google Play of de App Store staat. Via onze nieuwspagina en LinkedIn houden we u op de hoogte van de vorderingen. 

Pro 10 groeit! Groei jij met ons mee?

10-01-2020 | Pro 10 groeit! Groei jij met ons mee?
Wegens succes zijn wij op zoek naar nieuwe collega's! Sinds de oprichting in 2006 is Pro 10 gegroeid. Groei jij met ons mee? Reageer op één van onderstaande vacatures:


Inkoopconsultant 

Wil  je veel leren rond het samenwerken met mensen, het contracteren van leveranciers en het inkopen van de meest uiteenlopende leveringen en diensten? Als Inkoopconsultant  breng je de behoeften van onze klant in kaart, waarna je deze met precisie vertaalt in offerte aanvragen. Naast het uitvoeren van aanbestedingen, kijken we wat je nog meer leuk vindt. Bekijk de volledige vacaturetekst of solliciteer direct

Inkoopjurist

Samenwerken met verschillende mensen op allerlei niveaus. Daar gaat jouw hart als Inkoop jurist sneller van kloppen. Jij snapt hoe de wereld van contracten en inkoop werkt en weet afspraken correct en helder vast te leggen. Op deze manier weet jij elke dag waarde toe te voegen voor onze klanten. Bekijk de volledige vacaturetekst of solliciteer direct. 

Open sollicitatie

Wij zoeken een leergierige en enthousiaste collega's (hbo of academisch opgeleid) die van afwisseling houden. Heb jij affiniteit met bedrijfsvoering en mensen, ben je communicatief sterk en in het bezit van een rijbewijs? Dan ben je bij Pro 10 aan het juiste adres! Ontdek de wereld van organisatie ontwikkeling, inkoop en samenwerking. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Werken bij Pro 10

Wij weten dat mensen het verschil maken. Het verschil voor de klant, maar ook voor onze organisatie. Iedere medewerker is daarom voor ons en voor onze klanten van groot belang en draagt bij aan het succes. Dankzij onze betrokken en persoonlijke werkwijze weten wij mensen te enthousiasmeren om dingen anders en efficiënter te doen. Het interne team van Pro 10 bestaat uit een kleine club mensen met verschillende opleidingen (rechten, bestuurskunde, sociologie, facilitaty management, economie, IT), waardoor we goed out of the box kunnen denken en werken. Zo voegen wij steeds weer waarde toe voor onze klanten en realiseren we aanzienlijk verbeteringen in de inkoopfunctie van organisaties.

Strengere controle op CPV-codes

05-12-2019 | Strengere controle op CPV-codes
Vanaf 15 januari 2020 gaat TED (Tenders Electronic Daily) strenger controleren op het gebruik van de juiste CPV-codes.  Komt een hoofd CPV-code niet overeen met het type opdracht? Dan wordt de opdracht afgewezen en niet gepubliceerd.

CPV-codes
Met een Common Procurement Vocabulary (CPV) code geven aanbestedende diensten aan waar de opdracht over gaat. De CPV is een door de EU opgestelde lijst waarin alle mogelijke overheidsopdrachten voor diensten, leveringen en werken een eigen code hebben gekregen.

Strengere controle
Aanbestedende diensten zijn verantwoordelijk voor een correcte publicatie van hun aankondigingen. Vanaf 15 januari 2020 controleert TED strikt of de gebruikte hoofd CPV-codes in de aankondiging overeenkomen met het type opdracht (levering, dienst of werk). Als deze combinatie niet klopt, wijst TED de publicatie af. Daarom is het belangrijk om op tijd de CPV-codes bij huidige en toekomstige trajecten te controleren. Zo voorkomt u dat een aanbesteding onnodige vertraging oploopt.

Wijziging TenderNed
TenderNed heeft op 27 november al een wijziging doorgevoerd waardoor het niet meer mogelijk is om een incorrecte combinatie van hoofd CPV-code en type opdracht in te voeren. Bij nieuwe aanbestedingen krijgt u een foutmelding als u een onjuiste combinatie probeert op te slaan. Bij al eerder aangekondigde opdrachten kunt u onjuist ingevoerde combinaties corrigeren wanneer u een nieuwe publicatie plaatst.

CPV-app
Het zoeken naar de juiste CPV-code, het bepalen van het type opdracht en of er al dan niet een verlicht aanbestedingsregime van toepassing is. Het is niet altijd gemakkelijk. Met de gratis CPV-app van Pro 10 is dat verleden tijd. De inhoud van deze app is zorgvuldig samengesteld om de inkoper van nu te ontzorgen in zijn of haar zoektocht naar de juiste CPV-code. Naast de CPV-code vindt u ook de omschrijvingen, categorieën en regimes. Download de app in de Playstore (Android) of in de App Store (Apple).

Europese Commissie publiceert nieuwe drempelwaarden

25-10-2019 | Europese Commissie publiceert nieuwe drempelwaarden

Alle overheidsopdrachten in de EU worden aanbesteed op basis van nationale regels. Voor contracten vanaf een bepaalde waarde zijn die regels gebaseerd op de algemene EU-regels voor overheidsopdrachten. Deze drempelwaarden zijn afhankelijk van wat er wordt aangeschaft en door wie.

Op 31 oktober 2019 heeft de Europese Commissie de nieuwe drempelwaarden vanaf 1 januari 2020 bekendgemaakt. Voor het eerst sinds 2010 zijn de drempels verlaagd met een verschil van 3,5% ten opzichte van 2018-2019. De nieuwe drempelbedragen gelden vanaf 1 januari 2020 zoals gebruikelijk voor een periode van twee jaar. De nieuwe Europese drempelbedragen zijn: 

Overheidsopdrachten (klassieke sectoren, Richtlijn 2014/24/EU):

 • Opdrachten voor werken: 5.350.000 euro (i.p.v. 5.548.000 euro)
 • Opdrachten voor leveringen en diensten (voor decentrale overheid): 214.000 euro (i.p.v. 221.000 euro)
 • Opdrachten voor leveringen en diensten (voor centrale overheid): 139.000 euro (i.p.v. 144.000 euro)
 • Opdrachten voor diensten die betrekking hebben op sociale en andere specifieke diensten: 750.000 euro (is onveranderd gebleven)

Overheidsopdrachten (speciale sectoren, Richtlijn 2014/25/EU):

 • Opdrachten voor werken: 5.350.000 euro (i.p.v. 5.548.000 euro)
 • Opdrachten voor leveringen en diensten: 428.000 euro (i.p.v. 443.000 euro)
 • Opdrachten voor diensten die betrekking hebben op sociale en andere specifieke diensten: 1.000.000 euro (is onveranderd gebleven)

Concessies (Richtlijn 2014/23/EU)

 • Concessies voor (openbare) werken: 5.350.000 euro (i.p.v. 5.548.000 euro)
 • Concessies voor diensten: 5.350.000 euro (i.p.v. 5.548.000 euro)

Defensie (Richtlijn 2009/81/EU)

 • Opdrachten voor werken : € 5.350.000,- (i.p.v. € 5.548.000,-)
 • Opdrachten voor leveringen en diensten: € 428.000,- (i.p.v. € 443.000,-)

Onder de drempel aanbesteden
Bedraagt de geraamde waarde van een opdracht minder dan de Europese drempelwaarden, dan zijn Europese procedures niet verplicht. Wel gelden hiervoor specifieke regels uit de Aanbestedingswet 2012

Uitgelicht: Pro10 en Bodemonderzoek Speelplekken

02-10-2019 | Uitgelicht: Pro10 en Bodemonderzoek Speelplekken
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat blootstelling aan lood grotere risico’s met zich meebrengt dan aanvankelijk werd gedacht. In wijken waar de bodem verontreinigd is met lood, kunnen kleine kinderen lood binnenkrijgen als zij gronddeeltjes inslikken tijdens het spelen op kinderspeelplaatsen. Dit kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Begeleiding aanbestedingsproces

Om veilige speelplekken voor kinderen te creëren, is het belangrijk dat de bodem van speelplekken voldoende schoon is. Een opdrachtgever in de omgeving van Den Haag laat daarom bodemonderzoek doen bij onverharde of deels onverharde speelplekken. Pro 10 heeft het aanbestedingsproces voor dit bodemonderzoek bij speelplekken succesvol begeleid en uitgevoerd.

Ruime ervaring met aanbesteden

Aanbestedingstrajecten worden gekenmerkt door specifieke regels en jurisprudentie. Hierdoor ervaart men aanbesteden vaak als complex. Bij Pro 10 hebben we al meer dan 800 (Europese) aanbestedingen succesvol begeleid en uitgevoerd.  Dankzij onze ruime ervaring en doordat onze mensen verschillende opleidingen hebben gevolgd (rechten, bestuurskunde, sociologie, facility management, economie, IT), kunnen we veel kennis en kunde combineren.

Pro10 is ISO 9001 gecertificeerd

06-09-2019 | Pro10 is ISO 9001 gecertificeerd

Kwaliteit is een van de belangrijkste onderdelen van onze dienstverlening. Onlangs hebben we onze kwaliteit laten beoordelen aan de hand van een ISO 9001 audit. En met succes! Op 27 augustus hebben we het NEN-EN-ISO 9001:2015 certificaat behaald.

NEN-EN-ISO 9001:2015

NEN-EN-ISO 9001 is wereldwijd de meest gebruikte norm voor kwaliteitsbeheersing in een organisatie. Door middel van meerdere richtlijnen helpt deze norm bij het verbeteren van de prestaties van de organisatie en bij het inspelen op risico’s, kansen, bedreigingen, toekomstige behoeften en verwachtingen. Op 27 augustus heeft er een externe audit plaatsgevonden en is vastgesteld dat wij voldoen aan alle ISO-voorwaarden op het gebied van:
- Het doorlichten en professionaliseren van de inkoopfunctie
- Het voorbereiden en formuleren van inkoop(pakket)strategieën;
- Het uitvoeren van (gezamenlijke) inkoop en aanbestedingen
- Het detacheren van inkoopprofessionals

We zijn blij en trots op dit mooie resultaat! Ook in de toekomst blijven we bij Pro 10 actief bezig met goede kwaliteitsbeheersing en de verbetering daarvan.

Een succesvolle raamovereenkomst voor alle partijen

25-04-2019 | Een succesvolle raamovereenkomst voor alle partijen
Op 6 juni vindt het Nevi PIANOo-congres 2019 plaats in Den Haag.
Loek van Beurden zal de workshop 'een succesvolle raamovereenkomst voor alle partijen' begeleiden.

Raamovereenkomsten hebben een enorme vlucht genomen. Toch zijn gebruikers niet onverdeeld tevreden en blijken aanbestedende diensten niet altijd de beste spelers voor opdrachten te contracteren. Hoe voorkom je raamovereenkomsten met zogenaamde alleskunners die toch niet overal goed in blijken te zijn? Hoe zorg je ervoor dat ook kleinere bedrijven een goede kans maken en niet de grote jongens altijd dergelijke contracten winnen? Hoe zorg je ervoor dat je een raamovereenkomst sluit met partijen die beschikken over de juiste competenties? En sluit je dan een raamovereenkomst met verschillende partijen zodat er wat te kiezen valt? Deze vragen hebben invloed op het voorbereiden van de aanbesteding, het inrichten van de aanbesteding en het verlenen van nadere opdrachten. Naast deze vragen komen ook twee praktijkvoorbeelden aan bod rond het sluiten van raamovereenkomsten. Dit zijn overeenkomsten met aannemers en ingenieursdiensten, waarin niet de prijs maar competenties centraal staan. Twee voorbeelden van een optimale match die tegemoet komt aan de daadwerkelijke behoefte.

Voor compleet programma zie: https://www.pianoo-congres.nl/workshops/

Moeten we aannemers anders aanbesteden en contracteren?

22-01-2019 | Moeten we aannemers anders aanbesteden en contracteren?

Aannemers kiezen hun projecten zorgvuldig uit en zijn terecht niet meer bereid alle risico's te nemen. De oude vechtcontracten werken niet meer.

Ze leiden tot matige oplossingen, meerwerk en gedoe. Het is van belang om anders met elkaar om te gaan. Aan de hand de praktijk laten wij zien hoe het ook anders kan. Een aanpak die door opdrachtgevers en opdrachtnemer wordt omarmd. Wij nemen u mee in het proces van anders denken, anders uitvragen, anders contracteren en anders samenwerken. Hoe zorgt u ervoor dat u toch de beste partijen contracteert tegen lagere tenderkosten. Hoe zorgt u ervoor dat kennis optimaal wordt benut, ook de uwe? Hoe komt u tot een juiste strategie en kiest u de juiste contractvorm? Hoe komt u tot de juiste prikkels

Loek van Beurden geeft donderdag 24 januari van 15 tot 15.20 uur een lezing over dit onderwerp op de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in Utrecht (Jaarbeurs).

Aanbesteden bouwprojecten nieuwe stijl leidt tot samenwerken nieuwe stijl!

15-08-2018 | Aanbesteden bouwprojecten nieuwe stijl leidt tot samenwerken nieuwe stijl!
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft onderzoek gedaan hoe de kwaliteit van de uitvoeringsprojecten kan worden verbeterd. De aanbestedingsregels en de manier van aanbesteden leverde niet altijd de kwaliteit op die men graag wilde. Goedkoop bleek soms duurkoop! En een goede samenwerking met de aannemers was evenmin een vanzelfsprekendheid. Al met al vormde dit de aanleiding voor WBL te onderzoeken hoe dit te verbeteren?! Hiertoe is de expertise ingezet van Pro 10 Inkoopadvies.

 

Uit het onderzoek bleek dat bij de traditionele manier van aanbesteden de ruimte voor innovatie beperkt was, de ontwerpkosten dubbel werden gemaakt en er nauwelijks geleerd werd van zowel successen als tekortkomingen. Dit vroeg om een andere manier van werken.  Een manier waarbij de  krachten van en met aannemers worden gebundeld. Dit bij voorkeur in bouwteamverband. Door de kennis, kunde en inventiviteit van WBL te combineren met die van het bedrijfsleven, geeft WBL invulling aan de uitkomsten van het onderzoek en aan de marktvisie van “De Waterschapsmarkt van de toekomst," Maatwerk, maatschappelijke waarde, project overstijgende kennisuitwisseling, een gezonde bouwkolom en een eerlijk verdienmodel zijn kernbegrippen.  

Voor grote multi- en monodisciplinaire projecten zijn door WBL  inmiddels meerjarige raamovereenkomsten gesloten. Het is een intensief traject geweest om tot deze raamovereenkomsten te komen maar deze aanpak brengt WBL en haar partners  een stuk verder. WBL maakte een ontwikkeling door waarbij iedereen intensief is betrokken in het voortraject en tijdens de aanbestedingen. Pro 10 heeft dit proces begeleid en heeft met   twee Europese aanbestedingen uitgevoerd, waarbij de competenties en visie op samenwerken van de leverancier centraal stonden. Prijs speelde enkel kwalitatief een rol. Met open vragen, (snelkookpan)cases en interviews zijn de onderscheidende kwaliteiten helder geworden en zijn  uitstekende partijen gecontracteerd, waarmee WBL 6 jaar vooruit kan.

Anders werken vraagt om een andere vorm van aanbesteden.  Hiermee  zet je de toon. Iedereen is enthousiast!  Samen met de partijen krijgen momenteel begrippen als past performance, innovatie, circulariteit, veiligheid, transparantie, kennisuitwisseling echt  invulling. Ook wordt de oude manier van werken en de nieuwe manier van werken gebenchmarkt. Het is niet alleen geloven in succes, we willen het ook kunnen aantonen.

Pro 10 Inkoopadvies houdt u op de hoogte.

Seminar Inkoop- en contractmanagement

23-05-2018 | Seminar Inkoop- en contractmanagement
Haalt u het uiterste uit uw inkoop- en contractmanagement? Een met zorg uitgevoerd inkoopproces draagt bij aan het behalen van het beste resultaat tegen een zo laag mogelijke prijs.

Het belang van goed contract- en leveranciersmanagement wordt absoluut onderkend, maar hoe richt u dat nu zodanig in dat de inspanningen maximaal rendement hebben? Tijdens het seminar 'Inkoop- en contractmanagement' leert u hoe u toegevoegde waarde levert door het effectief managen van contracten.

Voor meer informatie en aanmelding. Klik hier.

Innovatief partnership

30-04-2018 | Innovatief partnership
Bij traditioneel opdrachtgeverschap staan de partijen opdrachtgever en leverancier vooral tegenover elkaar. Terwijl het bij inkoop de kunst is om beide partijen in elkaars kracht te zetten, zodat de doelstellingen van beide partijen bereikt worden.

Lees hier de complete blog van Loek van Beurden.

Het hoger scoren van referenties als selectiecriteria

13-09-2017 | Het hoger scoren van referenties als selectiecriteria
Vanuit Pro 10 is onderzoek gedaan naar het hanteren van referenties als selectiecriteria bij een niet openbare procedure.

Vanwege een recente uitspraak van de Commissie van aanbestedingsexperts staat het volgende vraagstuk in de belangstelling: “mag het inleveren van meerdere referenties ervoor zorgen dat een inschrijver hoger scoort?”. Om deze vraag te beantwoorden is er gekeken naar uitspraken van de Commissie, de Gids proportionaliteit en de Aanbestedingswet 2012.

Hierbij de link naar de conclusie en aanbevelingen.

Het dynamisch aankoopsysteem en inhuren van personeel

13-09-2017 | Het dynamisch aankoopsysteem en inhuren van personeel
'Is het dynamisch aankoopsysteem geschikt voor inhuurvraagstukken?' Maaike Blaas heeft in het kader van haar afstuderen een onderzoek uitgevoerd omtrent het dynamisch aankoopsysteem (DAS) voor het inhuren van personeel.

Lees hier de uitkomsten

Regionaal IT bedrijf Syscon tekent contract met Lelystad Airport

23-06-2017 | Regionaal IT bedrijf Syscon tekent contract met Lelystad Airport

Voor de realisatie van een zorgeloos passagiersproces op het vernieuwde Lelystad Airport hebben de LVNL, KMAR, Douane, integrale dienstverlener Viggo en de toekomstige horeca en retail een goed IT netwerk nodig. Het regionale IT bedrijf Syscon gaat hiervoor zorgen.

Pro10 heeft voor dit contract de onderhandelingsprocedure begeleid.

Syscon krijgt van Lelystad Airport de opdracht voor de aanleg van de basis IT infrastructuur bestaande uit o.a. de aanleg van drie datacentra, het glasvezelnetwerk en de gehele Wifi en beheersoftware in de nieuwe passagiersterminal.

 

Regionale samenwerking

Syscon is een regionaal IT bedrijf dat van Lelystad Airport een contract krijgt aangeboden. Voor deze omvangrijke opdracht werkt Syscon samen met regionale IT partners, bestaande uit: Galaxy en X-ICT. Samen beschikken zij over de expertise om van dit IT project een succes te maken. “Syscon en haar samenwerkingspartners zijn het bewijs dat sterke regionale samenwerking, doorzettingsvermogen en ondernemerschap loont. Dit is een mooi resultaat voor de regionale werkgelegenheid”, aldus Hanne Buis, directeur Lelystad Airport.

 

Werkatelier inkoopcompetenties tijdens PIANOo congres groot succes

12-06-2017 | Werkatelier inkoopcompetenties tijdens PIANOo congres groot succes

Meer dan 60 inkopers namen deel aan het werkatelier over inkoopcompetenties tijdens het PIANOo congres. Eén ding was iedereen het over eens. Het beschikken over de juiste competenties is essentieel om succesvol te functioneren, die maken het verschil.

Het beschikken over kennis is een randvoorwaarde.

Onder begeleiding van Elianne (Beleidsmedewerker inkoop- en aanbestedingsbeleid Rijk), Brigitte (stratgisch adviseur inkoop Waterschap Vechtstromen)  en Loek (directeur Pro10 inkoopadvies) is aan 8 tafels gesproken over cruciale competenties waar de inkoper anno nu over moet beschikken. Aan de hand van een vereenvoudigd inkoopvolwassenheidsmodel en een overzicht met competenties zijn de competenties benoemd. Hierbij is gekeken naar inkooporganisaties met een laag, middel en hoog volwassenheidsniveau. Ook is gekeken welke competenties van belang zijn om de verandering naar een hoger volwassenheidsniveau tot stand te brengen. Iedereen deed actief mee, waarbij in korte tijd de contouren over cruciale competenties zijn neergezet en een basis is gelegd om anders te denken over de kwaliteiten van inkopers.

 

Bijgevoegd de presentatie, de competentielijst en de resultaten van het werkatelier.Floriade gaat van start!

12-04-2017 | Floriade gaat van start!

Dinsdag 4 april was het dan zover. In een bijeenkomst in het stadhuis werden Almeerse ondernemers bijgepraat over de Floriade en de kansen die dit oplevert.  Marc Wit en Pauline Bos van concern inkoop & aanbestedingen gemeente Almere gingen wat dieper op de zaken in waar het gaat om de aanbestedingen. Wat kan de Floriade precies betekenen voor MKB-ers en kleinere ondernemers?

Een grote opkomst van meer dan 200 ondernemers toont maar weer eens aan hoe toekomstgericht en hoe groen het hart is van de Almeerse ondernemer. Zowel jong als oud, beginnend als ervaren ondernemer wilde meer horen over dit uitzonderlijke en unieke project. 

De VBA-enquete gaf het vorig jaar al aan: ondanks alle gedoe in de voorbereiding wil ondernemend Almere graag aan de slag met de Floriade.


Opening

Een reeks aan sprekers, onder voorzitterschap van Monique van der Plas,  kwam voorbij om vanuit eigen invalshoek de aanwezigen bij te praten en te inspireren. Teveel informatie voor één artikel; de toon was in elk geval uitermate positief.  De Floriade is de katalysator van de groene economie, de Olympische Spelen van Vergroening. Het wordt de groenste stadswijk ter wereld! En het gebeurt allemaal hier, hier in Almere!

Wethouder Economische Zaken Mark Pol nam ons mee naar april 2022, als de 6 maanden durende tentoonstelling officieel gaat beginnen. Nog 5 jaar te gaan en nog veel te doen. Maar eigenlijk zijn we al gestart. De versnelde verbreding van de A6 heeft al te maken met de Floriade; net zoals nu al de bomenkap plaatsvindt om straks weer in Floriadeformat nieuw te kunnen aanplanten. Wat Pol betreft is het goed om de komende 5 jaar vaker met elkaar bij te praten, een sessie als die van 4 april vindt voortaan 2 keer per jaar plaats. 

Jan Willem Griep, Directeur Tuinbouw & Financiën Floriade, liet ons vervolgens genieten van een prachtige slideshow met adembenemende foto’s en schetsen over hoe de Floriade eruit gaat zien. Bloementunnels, stadsparken, groene winkelcentrums, noem maar op, je kunt het zo gek niet bedenken. Beelden die waanzinnig inspireren, de Floriade kan echt gaaf worden! De consumententesten van de sfeerbeelden leveren hoge rapportcijfers op. Als we voorwaarts durven denken, kunnen wij als groene ondernemers meewerken aan de opbouw van dit zogeheten prachtige Arboretum! En veel activiteiten worden al georganiseerd tijdens ‘the making of…..’; zo is er in juni weer een volgend festival voor de jonge Urban Greeners.

Realisatie

Remco Schnieders, namens de gemeente programmadirecteur van de Floriade 2022 vertelt ons hoe de Floriade breder in verbinding wordt gebracht met de stad. Het ‘rondje Weerwater’ wordt bijvoorbeeld gerealiseerd  en voor een goede verbinding met en vernieuwing van het Almere Centraal Station wordt door de gemeente extra geld uitgetrokken. Van alle kanten wordt de Floriade goed bereikbaar. Dit betekent nog meer kansen voor ondernemers, zowel in de aanleg, tijdens de tentoonstelling maar ook na afloop! De verhalen van Griep en Schnieders maken ook duidelijk hoe waanzinnig complex het hele project is. Veel (inter)nationale afstemming, samenwerking en goedkeuring is nodig; de projectplanningen luisteren nauw. Ook hier lijkt een ondernemende can-do mentaliteit vereist, uitstel van de openingsdatum is immers niet mogelijk.

Marc Wit en Pauline Bos van concern inkoop & aanbestedingen gemeente Almere gingen wat dieper op de zaken in waar het gaat om de aanbestedingen. Wat kan de Floriade precies betekenen voor MKB-ers en kleinere ondernemers? Het eerder goedgekeurde aanbestedingsbeleid is er al sterker op gericht  om de lokale economie te steunen. Er worden geen omzeteisen meer gesteld, zolang je relevante ervaring en kwaliteit kunt aantonen met je bedrijf. Daarnaast wordt het ook niet per se  een gevecht om de laagste prijs. Als aangetoond wordt dat een bieding bijdrage levert op meer dimensies, kan daar de balans gewoon naar uitslaan. Natuurlijk zijn er wel Europese voorschriften waar de gemeente en wij als ondernemers ons aan moeten houden. Zo is de gemeente verplicht om projecten boven een bepaald bedrag landelijk en internationaal aan te besteden. Waarbij dan wel weer de eis gesteld mag worden dat de bieder Nederlands spreekt; zo kan toch nog enige sturing plaatsvinden richting de eigen economie.

Bij het concreet vormgeven van de aanbestedingsprocedure voor de Floriade wordt in elk geval gekeken naar de aanpak bij Vliegveld Lelystad. Best Value was daarbij het uitgangspunt.  Vanuit verschillende kanten is dit uitstekend bevallen; in de zaal werd dit volmondig bevestigd door een aanwezige van de Bedrijfskring Lelystad.  

VBA Floriadekring

60% van de aanwezigen was aangemeld als lid van de VBA, de overigen via de Gemeente. Bert Gijsberts is namens  de VBA de grote schakel tussen ondernemend Almere en de overige partijen. In de sessie werd zijn waarde meermalen benadrukt; de een noemde hem ‘geheim wapen’, de ander sprak over bruggenbouwer. Bert gaf aan dat we onder een enorme tijdsdruk staan, er is veel creativiteit nodig die niet van te voren ingepland kan worden. Ondernemerschap wordt verlangd. Bert heeft een spilrol in de VBA Floriadekring, die de verbinding vormt tussen ondernemers en gemeente, provincie en Floriade BV. Op die manier min of meer de trechter vormt tussen ondernemers en aan te besteden werken. Als lid van de VBA ben je automatisch ook lid van de Floriadekring.

De kring treedt de komende periode actiever naar buiten. Bestuurslid Mario Bakker schetste hierover stevige beelden. Als eerste stap worden in een separate webomgeving de aan te besteden projecten gecommuniceerd. Parallel wordt een krachtige database ontwikkeld met het profiel en trrefwoorden van de Floriadekringondernemers. Vraag en aanbod kunnen zo snel worden gekoppeld. Het beeld om dit op google-achtige wijze te doen, kon rekenen op veel bijval in de zaal. Ook hier is nog veel inspanning nodig; de omgeving en database moet bijvoorbeeld gastvrij zijn voor buitenlandse geïnteresseerden en meertalig worden.  

De Floriade 2022 is een uniek en een toekomstgericht project dat wereldwijd een trendsetter gaat worden voor het toekomstige groen bouwen, leven en ondernemen.  Er liggen grote kansen om mee te doen aan dit prachtige project. Ook voor kleinere bedrijven die actief samenwerking zoeken om samen een krachtige bieder te worden. Er is inmiddels al wat eerste werk verricht, waarvan enkele locale spelers hebben kunnen profiteren. Het grote werk moet echter nog plaatsvinden, met volwaardige mogelijkheden voor onze VBA-leden.

 

Gezocht medewerker Sales/Marketing

24-03-2017 | Gezocht medewerker Sales/Marketing

Wij zijn op zoek naar een creatieve, enthousiaste en ondernemende collega die uitstekend in staat is om het concept van Inkoop XL uit te rollen en deelnemers te werven. Ook het bijhouden van marketing en sales uitingen behoort tot je taak. Verder kan het voorkomen dat je offertes moet schrijven en contracten moet voorbereiden.

Wij richten ons ook op het MKB en de zorgsector door als inkoopcollectief te handelen. Dit doen wij vanuit Inkoop XL. Inkoop XL bundelt inkoopbehoeftes in verschillende branches zodat organisaties profiteren van schaalvoordelen.

 

Arbeidstijd/salaris:

Gemiddeld  16 tot 24 uur per week, afhankelijk van de kwaliteit en resultaten eventueel uit te breiden. Werktijden flexibel in te vullen in onderling overleg.

Het salaris is passend, met een bonus gekoppeld aan de prestaties.

 

Start:

Zo spoedig mogelijk.  

 

 

Je kenmerken:

 • Communicatief sterk, mondeling en schriftelijk;
 • Minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • Affiniteit met de zorgsector;
 • Affiniteit met inkoop is een pré;
 • Gunfactor;
 • Affiniteit met bijhouden website, SEO en nieuwsbrieven;
 • Kunnen en durven werken in kleine organisatie;
 • Zelfstandig kunnen werken;
 • Verantwoordelijkheid dragen;
 • Kansen zien en pakken;
 • Netwerker;
 • In het bezit van een rijbewijs.

 

Solliciteren:

Dan ontvangen wij graag uiterlijk 10 april 2017 via info@pro10.nl een:

 • motivatiebrief met CV (met foto);
 • een beschrijving van 1 tot 3 succesvolle voorbeelden van behaalde resultaten en een beschrijving van jouw inbreng (max. 2 A4-tjes);
 • In plaats van een motivatiebrief  mag je ook op basis van youtube filmpje solliciteren (bijvoegen).

 

Inhuur tijdelijke arbeid, wat u moet weten

20-03-2017 | Inhuur tijdelijke arbeid, wat u moet weten

Mr Ayaan Ibrahim van Pro 10 heeft voor u de belangrijkste punten op een rij gezet. Zij geeft in haar notitie 'Inhuur tijdelijke arbeid' antwoord op de vraag welke soorten flexibele contracten er zijn.

Daarbij maakt zij onderscheid in contracten die direct met de werkgever worden gesloten en contracten die indirect tot stand komen. Door meer inzicht te hebben in verschillende vormen van tijdelijke arbeid en belangrijke aandachtspunten, kan de doelmatigheid en rechtmatigheid rond inhuur van personeel toenemen, aldus Ayaan. Aanbestedende diensten moeten zich ervan bewust zijn dat het niet alleen om de arbeidswetgeving gaat maar dat inhuur veel meer implicaties heeft.

Doet de DAS u de das om?

20-03-2017 | Doet de DAS u de das om?
De inzet van de DAS voor inhuur personeel staat centraal in het onderzoek. Maaike Blaas student Haagse Hogeschool Facility Management doet hier momenteel onderzoek naar. Daarbij wordt gekeken naar de kosten en opbrengsten vanuit het perspectief van de aanbestedende dienst als van de ondernemer.

Gekeken wordt o.a. naar doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid.
De eerste reacties komen reeds binnen, waarbij vooral de leveranciers hun hart luchten. Wenst u eventueel ook geïnterviewd te worden of een enquête te ontvangen en zo een bijdrage te leveren? Mail dan naar info@pro10.nl. Wenst u de onderzoeksresultaten t.z.t. te ontvangen? Stuur dan ook even een mailtje o.v.v. onderzoeksresultaten DAS naar
info@pro10.nl

Besteed Nederland ondernemingsvriendelijk aan?

13-03-2017 | Besteed Nederland ondernemingsvriendelijk aan?
U wenst de beste partij te kunnen contracteren, maar voorwaarde is dat deze meedoet bij een aanbesteding. Mariska, studente Facility Management aan de Haagse Hogeschool, is op dit moment bezig met haar afstudeeronderzoek bij Pro 10. Zij doet onderzoek naar de redenen waarom organisaties, in het bijzonder kleine organisaties, zich nauwelijks inschrijven op Europese aanbestedingen.

Door het achterhalen van deze redenen zijn aanbestedende diensten beter in staat maatregelen te treffen om de juiste partijen aan te zetten om mee te dingen bij opdrachten en niet te blijven hangen bij de gevestigde orde. Voor de aanbestedende diensten is het van belang dat kleinere organisaties zich inschrijven op Europese aanbestedingen, omdat bij deze organisaties vaak de innovatiekracht ligt. Kortom door het zodanig inrichten van Europese aanbestedingen kunnen kleinere organisaties zich gaan inschrijven, vergroot u de kans voor de aanbestedende dienst om de beste partij in de markt te vinden.
 
Mocht u geïnteresseerd zijn in de onderzoeksresultaten dan kunt u een e-mail sturen naar info@pro10.nl o.v.v. Onderzoeksresultaten MKB.Wegwijs op TenderNed in Vlissingen

13-03-2017 | Wegwijs op TenderNed in Vlissingen

Afgelopen woensdagavond was een van onze senior consultants te gast bij de gemeente Vlissingen om ondernemers wegwijs te maken op TenderNed.


Niet alleen omdat de gemeente zelf digitaal gaat aanbesteden via TenderNed, maar ook om lokale ondernemers de kans te geven iets te leren over een systeem dat elke dag weer nieuwe kansen biedt op overheidsopdrachten uit heel Nederland. Een geslaagde avond, waarbij er behalve voor TenderNed alle ruimte was voor ondernemers en de gemeente om met elkaar van gedachten te wisselen over inkopen en aanbesteden in bredere zin. De lokale media mocht niet ontbreken. Klik voor het verslag van RTV Vlissingen hier. En voor een video-impressie hier.

 

Wilt u uw lokale ondernemers ook wegwijs maken op TenderNed? En op die manier gelijk de gelegenheid grijpen om met hen het gesprek aan te gaan? Neem dan contact op met Tobias van der Hoeven, via vanderhoeven@pro10.nl. Wij stellen niet alleen onze expertise op het gebied van TenderNed graag aan u ter beschikking, maar denken desgewenst ook mee over de opzet van het programma. Tegen een geringe vergoeding, omdat ook wij het leuk vinden om te zien wat er onder ondernemers leeft als het om aanbesteden gaat.

 

Vacature Sales medewerker

08-11-2016 | Vacature Sales medewerker

Wij zijn op zoek naar een creatieve, enthousiaste en ondernemende collega die uitstekend in staat is om het concept van Inkoop XL uit te rollen en deelnemers te werven. Ook het bijhouden van marketing en sales uitingen behoort tot je taak. Verder kan het voorkomen dat je offertes moet schrijven en contracten moet voorbereiden.

Locatie/Standplaats

Den Haag, Beatrixkwartier (Bezuidenhout). (Per openbaar vervoer goed bereikbaar), doch inzet met name in buitendienst.

 

Arbeidstijd/salaris:

Gemiddeld  16 tot 24 uur per week, afhankelijk van de kwaliteit en resultaten eventueel uit te breiden. Werktijden flexibel in te vullen in onderling overleg.

Het salaris is passend, met een bonus gekoppeld aan de prestaties.

 

Start:

Zo spoedig mogelijk.  

 

Je kenmerken:

 • Communicatief sterk, mondeling en schriftelijk;
 • Minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • Affiniteit met de zorgsector;
 • Affiniteit met inkoop is een pré;
 • Gunfactor;
 • Affiniteit met bijhouden website, SEO en nieuwsbrieven;
 • Kunnen en durven werken in kleine organisatie;
 • Zelfstandig kunnen werken;
 • Verantwoordelijkheid dragen;
 • Kansen zien en pakken;
 • Netwerker;
 • In het bezit van een rijbewijs.

 

Solliciteren:

Dan ontvangen wij graag uiterlijk vrijdag 18 november 2016 via info@pro10.nl een:

 • motivatiebrief met CV (met foto);
 • een beschrijving van 1 tot 3 succesvolle voorbeelden van behaalde resultaten en een beschrijving van jouw inbreng (max. 2 A4-tjes);
 • In plaats van een motivatiebrief  mag je ook op basis van youtube filmpje solliciteren (bijvoegen).

 

 

 

Contactgegevens:

Pro 10, Partners in Procurement & Tendering Daendelsstraat 57 2595 XT  Den Haag
T.a.v. Loek van Beurden

Telefoon: 070-3819724 E-mail: info@pro10.nl

 

 

2B-diensten afmelden voor 15 oktober 2016

13-10-2016 | 2B-diensten afmelden voor 15 oktober 2016

Op zaterdag 15 oktober 2016 implementeert TenderNed de nieuwe Europese aankondigingsformulieren als gevolg van gewijzigde regelgeving. Dit betekent onder meer dat het gunningsformulier voor 2B-diensten vanaf dan niet meer beschikbaar is in TenderNed. Wilt u nog een 2B-dienst afmelden, doe dit dan voor 15 oktober a.s.

 

Afmelden 2B-diensten

Per 18 april 2016 zijn de zogenoemde 2B-diensten vervallen in de Europese richtlijnen. Hiervoor is een nieuw regime voor sociale en andere specifieke diensten in de plaats gekomen. Heeft uw aanbestedende dienst voor 18 april jl. nog 2B-diensten aanbesteed en nog niet afgemeld? Dan kunt u dit tot 15 oktober nog doen met het gunningsformulier voor 2B-diensten. Vanaf 15 oktober is dit formulier niet meer beschikbaar in TenderNed. Wel is het vanaf dan mogelijk een aankondiging te publiceren van sociale en andere specifieke diensten.


Afmelden van een 2B-dienst via een van de andere aanbestedingsplatforms (Tsenders) blijft voorlopig wel mogelijk, zolang zij deze mogelijkheid nog bieden.

Meer over nieuwe Europese aankondigingsformulieren in TenderNed

 

Emily van der Linden wint Jan van Beckum scriptieprijs 2016

14-09-2016 | Emily van der Linden wint Jan van Beckum scriptieprijs 2016

Emily heeft tijdens haar studie aan de Haagse Hogeschool bij Pro 10, onder begeleiding van Loek van Beurden (directeur), haar afstudeeronderzoek gedaan en daarbij onderzocht wat organisaties moeten regelen op het gebied van contractmanagement na een Best Value aanbesteding.

 

Hiervoor heeft zij de Jan van Beckum scriptieprijs 2016 op het gebied van contractmanagement gewonnen.  Het juryrapport was lovend over de vernieuwende kijk op contractmanagement en het gedegen onderzoek. Naast een geldbedrag krijgt Emily de ruimte om zich via workshops verder te specialiseren op het gebied van contractmanagement. Wij zijn trots op dit resultaat.

Het doel van deze prijs is jonge talenten te inspireren om op een vernieuwende manier naar contractmanagement te kijken en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het vak. Alle HBO studenten met een afstudeerscriptie over het onderwerp contractmanagement konden deelnemen.

De ingezonden scripties zijn beoordeeld op:
- originaliteit;
- de mate waarin de scriptie een bijdrage levert aan het vakgebied;
- het leveren van (nieuwe) inzichten.

Omdat Best Value een andere vorm van aanbesteden is, waarbij anders met programma’s van eisen wordt omgegaan en ook de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer op andere wijze vorm krijgt, deed de vraag zich voor op welke wijze contractmanagement in een dergelijke situatie ingericht moet worden. Emily heeft hier een gedegen onderzoek naar uitgevoerd en een goed toegankelijk rapport geschreven.

Heeft u interesse in de resultaten van het onderzoek, kom dan naar de Nationale contractmanagement Conferentie op 14 februari 2017. Emily zal dan als spreker aanwezig zijn. Wenst u de scriptie te ontvangen, stuur dan een mailtje met uw gegevens naar vanderlinden@pro10.nl. Wilt u meer weten over hoe wij contractmanagement bij klanten invoeren? Stuur dan ook een mailtje of bel even (070-3819724).

Heeft u uw templates al aangepast op de gewijzigde aanbestedingswet die 1 juli is ingegaan? Wij wel!

05-07-2016 | Heeft u uw templates al aangepast op de gewijzigde aanbestedingswet die 1 juli is ingegaan? Wij wel!
Per 1 juli 2016 is de Aanbestedingswet 2012 gewijzigd en geeft deze wet invulling aan de Europese aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU inzake het aanbesteden van werken, leveringen en diensten. De wet is nog niet gepubliceerd op wetten.overheid.nl. Wel is er een Aanbestedingsbesluit gepubliceerd met daarin een aantal uitgewerkte bepalingen (link).

De belangrijkste wijzingen ten opzichte van de Aanbestedingswet 2012 kort uiteengezet:

 

 • De wijzingen bieden meer ruimte voor duurzame en innovatieve oplossingen en meer mogelijkheden voor dialoog met de markt o.a. door een nieuwe aanbestedingsprocedure Innovatief Partnerschap;
 • EMVI is de verzamelnaam voor drie gunningscriteria: beste prijs-kwaliteitverhouding, laagste prijs en levenscycluskosten (laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit);
 • Op aanbestedingen boven en onder de Europese drempelwaarden is het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) van toepassing - hoewel je je natuurlijk bij aanbestedingen onder de drempel af moet blijven vragen in hoeverre je bijvoorbeeld uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen moet stellen en dus de UEA als bewijsmiddel moet hanteren. Het Nederlandse model Eigen verklaring zoals we dat nu kennen vervalt. Er is een digitale variant van de UEA beschikbaar (link), maar op korte termijn stelt PIANOo een invulbare PDF-versie van het UEA ter beschikking dat waarschijnlijk bijna (!) als vanouds gebruikt kan worden en overigens nog steeds Eigen verklaring heet.
 • De aanbesteding hoeft minder vaak opnieuw te worden uitgevoerd bij een wijzing. De wijziging moet wel gepubliceerd worden;
 • Een vereenvoudigde procedure voor sociale en andere specifieke diensten;
 • Het verdwijnen van het 2B-regime heeft ervoor gezorgd dat voor de inhuur van externen bijna altijd het volledige aanbestedingsregime van toepassing is;
 • De Concessierichtlijn wordt geïmplementeerd voor werken en diensten.

Met de gewijzigde Aanbestedingswet 2012 is ook het Aanbestedingsreglement Werken (link) en de Gids Proportionaliteit (link) herzien in het kader van de Europese aanbestedingsrichtlijnen. De wijzingen gelden voor alle aanbestedingen die worden uitgevoerd door (semi-)publieke instellingen in Nederland.

Contractondertekening voor nieuwe terminal en dienstverlening Lelystad Airport

30-06-2016 | Contractondertekening voor nieuwe terminal en dienstverlening Lelystad Airport

Schiphol Group/Lelystad Airport heeft vandaag de contracten getekend met de bedrijven die de nieuwe terminal gaan bouwen en de integrale dienstverlening gaan leveren op Lelystad Airport. TBI-bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros is de realisatie van het terminalgebouw gegund, en Viggo zal de integrale dienstverlening gaan verzorgen. Eerder werd de aanleg van de lucht- en landzijdige infrastructuur gegund aan bouwconcern Dura Vermeer. Pro 10 heeft de Europese aanbestedingen begeleid.

 

“Lelystad Airport krijgt een look & feel die past in de pioniersgeest van Schiphol Group én Flevoland: vernieuwend, verrassend en no-nonsense. Wij denken dat we met JP van Eesteren en Viggo de juiste partijen aan ons hebben verbonden om dit te realiseren. Samen gaan we een concept neerzetten dat zowel reizigers als luchtvaartmaatschappijen zal verleiden veelvuldig gebruik te maken van Lelystad Airport”, aldus Jos Nijhuis, President & CEO Schiphol Group.

Realisatie terminal

De TBI-bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros wordt verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwe terminal. Het contract omvat het integrale ontwerp, de realisatie en het onderhoud gedurende vijftien jaar, inclusief de aanleg van (basis)installaties, maar exclusief een groot deel van de interieur afbouw en inrichting. Begin 2017 zal worden gestart met de bouw.

Realisatie Integrale Dienstverlening

Dienstverlener Viggo levert voor een periode van tien jaar alle dienstverlening binnen en buiten het terminalgebouw voor zowel reizigers, bezoekers als airlines. De dienstverlening betreft een breed pakket aan services, zoals parkeerbeheer, schoonmaak, beveiliging en vliegtuigafhandeling. Tevens dient Viggo (in overleg met de bouwer) grotendeels de interieur afbouw, inrichting en materieel voor deze dienstverlening te leveren, te installeren en te onderhouden.

 

Innovatief en duurzaam

Voor de realisatie van de nieuwe vakantieluchthaven is in januari 2015 gestart met de aanbesteding in een aantal percelen. De aanbesteding wordt uitgevoerd met de Best Value methodiek. Deze gaat er vanuit dat de marktpartij de expert is, en deze krijgt derhalve ruimte om innovatieve en duurzame oplossingen aan te dragen. Tijdens de markconsultatie in 2014 gaven dienstverlenende partijen aan dat zij een voorkeur hadden voor een casco terminalgebouw waarbij zij zelf de inrichting en afbouw voor hun rekening namen. Op deze wijze bepaalt de dienstverlener zelf hoe hij de meeste efficiëntie kan bereiken door de materiaalkeuze af te stemmen op een optimale dienstverlening.


In de aanbesteding heeft Lelystad Airport naast innovatie, duurzaamheid en efficiency het bevorderen van de regionale werkgelegenheid als speerpunt meegenomen. Alle partijen hebben zich hieraan gecommitteerd.

“Voor ons betekent dit weer een grote stap in onze ambitie om in 2018 een nieuwe vakantieluchthaven in Nederland te openen. We zijn trots dat we vandaag de contracten tekenen waardoor de eerste passagiers in 2018 vanaf Lelystad Airport kunnen vertrekken en de regionale werkgelegenheid wordt gestimuleerd”, zei Erik Lagerweij, directeur van Lelystad Airport.

Ontwikkeling Lelystad Airport Om de economische functie van Mainport Schiphol te behouden en versterken, is afgesproken Schiphol selectief te ontwikkelen. Lelystad Airport gaat de groei op Schiphol ondersteunen als alternatief voor het niet-mainportgebonden verkeer. Lelystad Airport wordt gefaseerd ontwikkeld voor vluchten naar voornamelijk Europese (toeristische) steden en regio’s.

Wijziging raamovereenkomsten n.a.v. nieuwe aanbestedingswet

20-06-2016 | Wijziging raamovereenkomsten n.a.v. nieuwe aanbestedingswet

Voorheen mochten raamovereenkomsten met 1, 3 of meer partijen tot stand komen en in principe dus niet met 2 partijen.

Dit was niet altijd handig. De nieuwe wet stelt in artikel 2.143 “indien een raamovereenkomst met meer dan één ondernemer wordt gesloten, wordt hij uitgevoerd op een van de volgende wijzen…”

Het ziet er dus naar uit dat één of meer dan één, dus ook 2, is toegestaan. Dat biedt in ieder geval perspectief om bijvoorbeeld onderscheid te maken in een primaire leverancier en een secundaire leverancier of 2 gelijkwaardige leveranciers. Door deze nuancering is het ook eenvoudiger om proportioneel te handelen en in lijn met een lagere opdrachtwaarde, minder partijen te contracteren of het aantal partijen te beperken zodat een strategisch partnerschap kan worden ontwikkeld.

Almere zet schouders onder gescheiden inzameling bedrijfsafval

25-04-2016 | Almere zet schouders onder gescheiden inzameling bedrijfsafval

Een gemeente die van zins is een aanbesteding te organiseren voor de gescheiden inzameling van bedrijfsafval van organisaties en bedrijven. Dat klinkt vrij uniek. En dat is het ook.

Dat vertelt Nick Moerland, consultant bij Pro10. Voor de gemeente Almere begeleidt hij de marktconsultatie die voorafgaat aan een mogelijke gezamenlijke aanbesteding.

“De gemeente Almere wil verduurzamen. De laatste tijd zijn er bijvoorbeeld veel zonnepanelen geplaatst om de gemeente zelfvoorzienend te laten zijn op het gebied van energie. En nu ziet de gemeente ook in afval een kans om flink te verduurzamen”, aldus Moerland.


Niet serieus

Anja de Graaff is process manager bij de gemeente. Zij licht toe hoe het idee is ontstaan: “Het is onze ambitie om een stad zonder afval te worden. Als je je daarvoor alleen op huishoudelijk afval focust, dan neem je zo’n ambitie niet serieus. Je moet ook kijken naar afval van bedrijven en scholen binnen je gemeente.” Vorig jaar heeft de gemeente als speerpunt gehad om de gescheiden inzameling bij inwoners onder de aandacht te brengen en te stimuleren. “Maar als kinderen thuis afval scheiden, is het gek wanneer ze dat op school niet doen”, vindt De Graaff. En toen de gemeente haar eigen gescheiden afval afgelopen jaar ging aanbesteden, moesten er vier verschillende contracten worden afgesloten. Beide situaties zijn volgens De Graaff niet ideaal. Ze ging om de tafel met de schoolbesturen binnen Almere, en vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties en de zorggroep. “We wilden massa creëren om de gescheiden inzameling van het bedrijfsafval van dit maatschappelijk middenveld, gebundeld met het afval van onze eigen gemeentelijk organisatie, mogelijk te maken." Die bundeling is gelukt. Nu moet de marktconsultatie uitwijzen op welke wijze de ambitie kan worden gerealiseerd. 

Bedrijventerreinen

Een derde speerpunt wordt dan het afval van bedrijventerreinen. Maar de gemeente gaat daarvoor niet zelf de aanbesteding verzorgen. “Dat zou echt te ver gaan. Wat we willen is een beweging op gang brengen. Dus bij ieder bedrijventerrein een ambassadeur proberen te vinden die het belang van de gescheiden inzameling onderkent en er het voortouw in wil nemen. Als gemeente kunnen wij natuurlijk wel adviseren en eventueel faciliteren. Stel bijvoorbeeld dat er een milieustraatje nodig is op zo’n terrein om de gescheiden inzameling mogelijk te maken, dan kunnen wij daar als gemeente bij helpen.” Uiteindelijk hoopt De Graaff dat mensen in Almere straks zowel thuis, als op hun werk, als buiten op straat hun afval gescheiden kunnen aanbieden.  

Sociaal-Ecomomische Raad (SER) in de cloud

25-04-2016 | Sociaal-Ecomomische Raad (SER) in de cloud

SER heeft onlangs het contract met Unilogic getekend voor outsourcing van de ICT-werkplek en de decentrale printfaciliteiten. Pro 10 heeft de Europese aanbesteding waarbij de SER haar ICT werkplekken (hard en software) uitbesteedt, begeleid.

Het was een zorgvuldig traject waarbij in aanvang uitgebreid is gesproken met gebruikers en de ICT afdeling. Samen met hen is een aanbestedingsstrategie ontwikkeld. De aanbesteding is volgens de niet openbare procedure doorlopen, waarbij de selectie en gunningsleidraad waren geïntegreerd. Dit bood meteen maximale transparantie over het hele traject.  Er zijn verschillende interactiemomenten geweest en partijen hadden maar liefst 3 keer de mogelijkheid om bezwaren kenbaar te maken. Het voordeel van deze benadering is dat eventuele bezwaren tijdig konden worden gesignaleerd en niet aan het eind van het traject. Er zijn overigens geen bezwaren binnengekomen.

 

De partijen die daarvoor in aanmerking kwamen, hebben een inschrijving mogen indienen. Naast een pakket van eisen, waarin een aantal minimale voorwaarden zijn afgehecht, hebben partijen veel ruimte gekregen zich van elkaar te onderscheiden. Hierbij moesten partijen ingaan op de implementatie, de instandhouding, de toekomstbestendigheid en overdracht aan het einde van het contract. Beveiliging, continuïteit, duurzaamheid en flexibiliteit waren ook belangrijke aandachtsvelden. Daarbij dienden partijen aan te geven hoe zij de SER van service gingen voorzien. Binnen de procedure was sprake van schriftelijke vragen, interviews en een concretiseringsfase waarbinnen de werking van de meest kritische koppelingen moest worden getoond; een proof of concept. Ook zijn in die fase details rond implementatie en SLA ingevuld. Daarna is tot definitieve gunning overgegaan.

 

Met de gevolgde aanpak is het vertrouwen in de geboden oplossingen steeds verder gegroeid bij de SER. Risico’s zijn geminimaliseerd en er is een substantiële besparing op de ICT kosten tot stand gekomen onder een gelijktijdige toename van de kwaliteit en flexibiliteit. Er wordt nu betaald per werkplek waarbij het aantal aangesloten desktops flexibel is.

 

Contractmanagement in het sociale domein

19-04-2016 | Contractmanagement in het sociale domein

Het sociale domein is bij gemeente door de afgelopen decentralisatie enorm gegroeid. Contractmanagement is daarbij onontbeerlijk.  Maar pak je dat praktisch aan?

Pro 10 heeft een incompany cursus gegeven aan betreffende afdelingen in het Sociale domein in de gemeente Bergen op Zoom.

De gemeente heeft de workshop als goed, tot zeer goed beoordeeld.

Citaat van de gemeente: Zeer goede bijeenkomst gehad, waarbij een goede basis is gelegd bij de medewerkers op het gebied van contractmanagement. Mocht er een vervolg komen, zullen wij zeker een beroep doen op Pro10. Erg deskundig en veel kennis van zaken.

2B is niet meer. De CPV-app van Pro 10 schiet u te hulp!

18-04-2016 | 2B is niet meer. De CPV-app van Pro 10 schiet u te hulp!

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: het door overheidsinkopend Nederland o zo geliefde 2B-regime is niet meer. Instrumenten laten stemmen? Verhuizen? Personeel inhuren? Massages inkopen? Parkeerbeheer uitbesteden? Een (lucht)haven  laten exploiteren? Sleep- en duwboten inzetten? 

 

Vanaf maandag geldt voor deze en vele andere diensten het volledige aanbestedingsregime; als de Europese drempelwaarden overschreden worden zal ‘gewoon’ een Europese aanbestedingsprocedure gehouden moeten worden.  

Alle denkbare overheidsopdrachten, van de levering van ongewervelde waterdieren tot en met diensten voor rondtrekkende workshops, zijn gerubriceerd in 9.500 zogenaamde CPV-codes. Er worden ongeveer 2.000 codes gewijd aan opdrachten voor diensten. Tot vandaag gold voor 40% hiervan een verlicht aanbestedingsregime: dit betekende dat een aanbestedende dienst bijna 800 soorten diensten niet Europees aan hoefde te besteden, tenzij sprake was van een grensoverschrijdend belang. In de praktijk vaak een reden om opgelucht adem te halen en te kiezen voor het onderhands uitnodigen van één of meerdere leveranciers.

Dit is nu verleden tijd. Betekent dit dat er helemaal geen uitzonderingen meer gelden? Nee. Voor de helft van de voormalige IIB-diensten geldt een uitzondering nieuwe stijl. Het betreft sociale en andere specifieke diensten tot € 750.000. Voor de andere helft geldt deze uitzondering dus niet.

Honderden overheidsinkopers in Nederland maken al gebruik van de CPV-app van Pro 10. Deze app geeft antwoord op de vraag welk regime vanaf vandaag van toepassing is op welke dienst. Zoek naar de betreffende CPV-code, en je telefoon of tablet vertelt je of er Europees aanbesteed moet gaan worden. De app is gratis. U kunt de app gratis downloaden in Google Play Store (android) en in de App Store (Apple).
In tegenstelling tot Android worden apps op iOS niet automatisch ge-update. Ga op je device naar de App Store en selecteer onderaan eerst updates en daarna achter CPV "werk bij".Vragen over de app? Of over de betekenis van het verdwijnen van het 2B-regime voor uw organisatie? Benieuwd naar wat de nieuwe uitzondering voor ‘sociale en specifieke diensten' voor u betekent?  Neem dan contact op met mr drs Tobias van der Hoeven via 06-44481225.

Pro 10 wint inkoopadvies aanbesteding van het Rijk

21-03-2016 | Pro 10 wint inkoopadvies aanbesteding van het Rijk
Pro 10 tekent een tweejarig contract met de Rijksoverheid op het gebied van inkoopadvies en inkoopondersteuning.

De Rijksoverheid heeft na een uitgebreid aanbestedingstraject tien externe bureaus gekozen als ‘preferred supplier’ op het gebied van inkoopadvies en inkoopondersteuning. Pro 10 is geselecteerd voor perceel 2, inhuur tactisch, uitvoeringsorganisaties.

Het tweejarig contract heeft een totale contractwaarde van circa €40 miljoen, met mogelijk uitloop tot bijna €50 miljoen.

Jaarlijks koopt het Rijk voor circa €10,4 miljard in, hiermee vormt de inkoopfunctie een belangrijke spil binnen de dienstverlening van de overheid. 42% van de uitgaven van het Rijk gaat naar grote bedrijven (>250 medewerkers) en 53% gaat naar het MKB. Gedreven door veranderingen binnen de externe marktomgeving en de behoefte om efficiënter te werken, heeft de overheid de afgelopen drie jaar veel gedaan om zijn inkoopfunctie te professionaliseren.

De grootste verandering vormt de grootschalige centralisatie die de overheid binnen de inkoopfunctie heeft gerealiseerd. Enkele jaren geleden telde de Rijksoverheid – verspreid over de ministeries, uitvoeringsdiensten en overige departementen – nog zo’n 300 inkooppunten. Sinds 2014 is deze taak echter gecentraliseerd en zijn er nog slechts twintig inkoopuitvoeringscentra, intern beter bekend als IUC’s. Experts op het gebied van inkoop, zoals inkopers, aanbestedingsjuristen en contractmanagers, zijn bij elkaar gebracht en werken nu samen. Door deze krachtenbundeling wordt de inkoop van het Rijk professioneler ingericht en wordt bovendien de kwaliteit van de overheidsinkopen beter gewaarborgd. Als alles volgens plan verloopt, dan zal – volgens de business case van de IUC’s transformatie – de centralisatieslag onder de streep maar liefst €150 miljoen aan structurele besparingen hebben opgeleverd.

De raamovereenkomst is na een oriëntatie van de markt opgedeeld in vijf aparte percelen en georganiseerd rondom vier gebieden: strategisch, tactisch (2 percelen), operationeel en uitbesteding. “Gekozen is voor vijf percelen. Doordat per perceel een aantal raamcontracten wordt gesloten, voorziet de indeling in maximale kansen voor de markt”, zegt Ingrid van Bommel, die leiding gaf aan het aanbestedingstraject en werkzaam is als Inkoopadviseur ICT / Aanbestedingsadviseur bij Rijkswaterstaat.

Onder strategisch inkoopadvies vallen de activiteiten die de ontwikkelrichting van de inkoopfunctie binnen een organisatie op middellange- tot lange termijn beïnvloeden en het creëren van voorwaarden om inkoopwerkzaamheden op overige niveaus effectief en efficiënt uit te kunnen voeren. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn het ontwikkelen van een inkoopstrategie, het opzetten van een centrale/decentrale inkooporganisatie, het uitrollen van contract- en leveranciersmanagement of het ontwikkelen van organisatievaardigheden.

Tactisch inkoopadvies omvat inkoopactiviteiten gericht op de bedrijfsprocessen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het opstellen van kaders voor contractmanagement, het invullen van contractvormen, de implementatie van ICT-systemen en/of omvangrijke overeenkomsten en het uitvoeren van aanbestedingen / minicompetities.

Operationeel inkoopadvies centreert zich rondom activiteiten die gerelateerd zijn aan de daadwerkelijke uitvoering van de bestelfunctie: bestellen, bewaken, factuurverwerking en nazorg. Het gaat om werkzaamheden die plaatsvinden in de uitvoeringsfase van een contract. Ook het opstellen van spendanalyses, het verschaffen van operationele informatie, contractbeheer en de implementatie van (eenvoudige) overeenkomsten behoort tot operationeel management. Het uitbestedingsperceel kijkt tenslotte naar outsourcingvraagstukken, die variëren van consultancyopdrachten tot het daadwerkelijk tot uitvoering brengen van de uitbesteding.
bronvermelding Consultancy.nl

Afstudeeronderzoek Best Value Procurement

16-03-2016 | Afstudeeronderzoek Best Value Procurement
Momenteel voert er bij Pro 10 een stagiaire van de opleiding Facility Management aan de Haagse Hogeschool een afstudeeronderzoek uit.

Hierbij wordt er onderzocht welke maatregelen organisaties (moeten) treffen op het gebied van contractmanagement en prestatiebewaking bij Best Value Procurement. Om dit in kaart te brengen wordt er een enquête afgenomen.

Het wordt zeer op prijs gesteld indien u de enquête invult. Het invullen duurt ca. 10 minuten. Hier kunt u ook aangeven of u de eindrapportage wenst te ontvangen. Hieronder is de link weergegeven naar de enquête.

Enquête afstudeeronderzoek Best Value Procurement

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Emily van der Linden

Masterclass Inkoop- en Contractmanagement

10-03-2016 | Masterclass Inkoop- en Contractmanagement

Een succesvol inkooptraject is in grote mate afhankelijk van het vergaren van de juiste kennis. Alleen dan kunnen de keuzes gemaakt worden die leiden tot een slimme manier van inkopen. En als de inkoop eenmaal geregeld is, dan is het de vraag of deze contracten ook optimaal uitgenut worden. Worden de contracten goed beheerd? Is er een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen? Hoe managet u uw leveranciers? En weten alle betrokken partijen wat er van hen verwacht wordt?

 

In theorie lijkt het allemaal logisch, maar in de praktijk blijkt het nog niet zo makkelijk te zijn. Ervaringsdeskundigen Loek van Beurden en Lisette Schoonman nemen u in deze masterclass mee in de wereld van inkoop- en contractmanagement en laten u zien en ervaren wat de valkuilen en succesfactoren zijn.

Voor meer informatie klik hier.

Aanbestedingscijfers 2015

01-02-2016 | Aanbestedingscijfers 2015
De aanbestedingscijfers van TenderNed over 2015 bevestigen de trend van digitaal aanbesteden. Eerder berichtten we al dat digitaal aanbesteden sinds 2013 in de lift zit. De meeste recente cijfers over 2015 bevestigen dat de Nederlandse overheid klaar is voor digitaal aanbesteden. Ook het aantal digitale inschrijvingen door ondernemers neemt fors toe.

69 % van openbare aanbestedingen volledig digitaal
Van alle 5.396 openbaar aangekondigde aanbestedingen in 2015, werd 69% volledig digitaal aanbesteed. 34% van deze aanbestedingen verliep volledig digitaal via TenderNed, 35% via de andere systemen. Bij 31% van de aanbestedingen moet de inschrijving nog op papier worden ingediend. Op 1 juli 2017 moet dit laatste percentage naar 0 zijn teruggebracht, omdat vanaf dan alle Europees openbare aanbestedingen digitaal moeten verlopen. Dit vraagt dus nog een behoorlijke inspanning van de overwegend kleinere aanbestedende diensten, die het betreft.
 
Toename digitale procedures in TenderNed
Via TenderNed werden in 2015 exact 4.000 volledig digitale procedures gestart. 46% hiervan betrof openbare procedures, 54% verliep via een onderhandse procedures. Het aantal volledig digitale procedures in TenderNed vertoont nog steeds een groei (37,5%), al is de groei niet zo explosief als in 2014 (137%).
 
50% meer digitale inschrijvingen
Het aantal digitale inschrijvingen en aanmeldingen via TenderNed groeide in 2015 harder dan het aantal digitale aanbestedingen. Kortom, meer concurrentie. Ondernemers dienden 22.876 aanmeldingen/inschrijvingen in via TenderNed, een toename van bijna 50% ten opzichte van 2014.
 
In 2015 ook meer aankondigingen
In 2015 zijn op TenderNed 13.243 aankondigingen gepubliceerd door 1.098 verschillende aanbestedende diensten. Dat is 13% meer dan over 2014. De stijging wordt vooral veroorzaakt door meer aankondigingen van gegunde opdrachten en meer geïmporteerde aankondigingen van inhuurmarktplaatsen. Het betreft 5.396 openbaar aangekondigde aanbestedingen. Daarnaast zijn er 1.682 rectificaties gepubliceerd, 561 vooraankondigingen en 5.604 gunningen en aankondigingen van vrijwillige transparantie vooraf.
 
Type opdrachten en Europees of nationaal
De aankondigingen hebben voornamelijk betrekking op diensten, 56% ten opzichte van 51% in 2014. Daarna volgen leveringen met 26% (27% in 2014) en werken met 18% (22% in 2014). De verdeling tussen Europees en nationaal openbare procedures was in 2015 gelijk aan het jaar ervoor. 75% van de aankondigingen heeft betrekking op een Europese aanbesteding en 25% gaat dus over nationale aanbestedingen.      

Voor meer informatie over digitaal aanbesteden. Zie de workshop digitaal aanbesteden via TenderNed.

Het langdurig inhuren van zzp'ers

01-02-2016 | Het langdurig inhuren van zzp'ers

Huurt u langdurig dezelfde zzp ers in? Werken ze in uw organisatie alsof het eigen medewerkers zijn?  Dan loopt u groot risico in meerdere opzichten. 1. Uw relatie wordt mogelijk aangemerkt door de belasting als werkgever- werknemersrelatie.

 

U moet mogelijk alsnog loonbelasting met terugwerkende kracht betalen en 108% boete. 2. de zzper claimt misschien een arbeidsrelatie en bijbehorende rechten zoals vakantie pensioen ed. (hij wil niet werkloos worden). 3. mogelijk overschrijdt de opdrachtwaarde de aanbestedingsdrempel terwijl u dit niet heeft gemeld waardoor u op dat vlak onrechtmatig handelt.

 
Laat pro 10 een analyse uitvoeren naar uw inhuuruitgaven, inhuurcontracten en aansturing van inhuur of laat Pro 10 voor u een Broker aanbesteden waardoor risicos worden geminimaliseerd u weer grip krijgt op inhuur of neem deel aan onze workshop flexibele arbeid die ook incompany kan worden verzorgd.

 

Voor nadere info bel Loek van Beurden via 070-3819724.

Schiphol Group en Dura Vermeer tekenen contract voor aanleg lucht- en landzijdige infrastructuur voor Lelystad Airport

18-01-2016 | Schiphol Group en Dura Vermeer tekenen contract voor aanleg lucht- en landzijdige infrastructuur voor Lelystad Airport

Schiphol Group heeft vandaag met bouwconcern Dura Vermeer het contract getekend voor de aanleg en het meerjarig onderhoud van de lucht- en landzijdige infrastructuur voor de nieuwe luchthaven van Lelystad. Dit contract is het resultaat van een Europese aanbesteding via de Best Value methode.

 

De overeenkomst omvat het integrale ontwerp, de realisatie en gedurende vijftien jaar het onderhoud van de start- en landingsbaan, taxibanen, platformen, toegangswegen en parkeerterreinen op het publieke gedeelte. Dura Vermeer start in januari 2017 met de bouwwerkzaamheden. In 2016 wordt het ontwerp uitgewerkt en de uitvoering voorbereid. 


“Met Dura Vermeer hebben we gekozen voor een specialistische partner in de aanleg  en onderhoud van duurzame luchthaveninfrastructuur, waarbij nadrukkelijk lokale en regionale bedrijven betrokken zullen worden. Dit is ook het eerste grote project dat met de Best Value methodiek is aanbesteed en we hechten veel waarde aan het benutten van de expertise en innovatiekracht van deze partner”, aldus Maarten de Groof, Chief Commercial Officer van Schiphol Group.

“Voor ons betekent dit weer een grote stap in onze ambitie om op termijn Preferred Leisure Airport te worden. We zijn trots dat we vandaag het contract tekenen voor een duurzaam aangelegde start- en landingsbaan, waar in 2018 de eerste passagiersvlucht zal landen.”, zei Erik Lagerweij, directeur van Lelystad Airport.

“We prijzen Lelystad Airport voor hun durf om een contract met een abstracte vraagspecificatie in de markt te zetten. Dat biedt ons de mogelijkheid om onze innovaties te verwerken in de aanbieding, die passen bij het hoge ambitie- en duurzaamheidsniveau van Lelystad Airport. We verheugen ons op de expertrol die daarbij hoort en kijken uit naar een mooie samenwerking.”, aldus Koene Talsma, lid Raad van Bestuur van Dura Vermeer.
 

Innovatief en duurzaam

Voor de realisatie van de nieuwe luchthaven van Lelystad is in januari 2015 gestart met de aanbesteding in een aantal percelen. Best Value gaat er vanuit dat de marktpartij de expert is, en deze krijgt derhalve ruimte om innovatieve oplossingen aan te dragen.


Dura Vermeer past bij de aanleg van de start- en landingsbaan een innovatieve funderingstechniek toe. Hierdoor hoeft minder grond te worden afgegraven en minder zand aangevoerd. Naar verwachting scheelt dit circa 10.000 vrachtwagenritten en daarmee 490 ton CO2-uitstoot. Op de parkeerterreinen en toegangswegen wordt gebruik gemaakt van gelijkspanning en LED verlichting. Ook de vliegveldverlichting bestaat uit LED lampen; hier wordt door gebruik van laagspanning met inductie een energiebesparing van 30% bereikt.

In het contract met Dura Vermeer is tevens afgesproken dat een derde van de bouwomzet gerealiseerd zal worden met bedrijven uit de omgeving. Voor de onderhoudswerkzaamheden zal voor twee derde van de omzet lokale en regionale bedrijven worden ingeschakeld.

Ontwikkeling Lelystad Airport

Om de economische functie van Schiphol te behouden en versterken, is afgesproken Schiphol selectief te ontwikkelen. Lelystad Airport gaat de groei op Schiphol ondersteunen als alternatief voor het niet-mainportgebonden verkeer. Lelystad Airport wordt gefaseerd ontwikkeld voor vluchten naar Europese (toeristische) steden en regio’s.

WBL volgt nieuwe all-in aanpak rond Wagenpark

26-11-2015 | WBL volgt nieuwe all-in aanpak rond Wagenpark
Pro 10 heeft onlangs de Europese aanbesteding voor de vervanging en het onderhoud aan het wagenpark van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) succesvol afgerond.

De nieuwe overeenkomst zorgt ervoor dat al het onderhoud, zowel voor nieuwe als voor oude voertuigen, in 1 hand komt tegen een vaste prijs per maand. Daarbij zijn ook de kosten voor voertuigvolgsystemen inbegrepen. Verder verduurzaamt het wagenpark door de gestelde duurzaamheidseisen. We krijgen voertuigen met een lage CO2 uitstoot en voor een deel zijn ze hybride en volledig elektrisch. Met betrekking tot de aanschaf van voertuigen zijn scherpe prijzen overeengekomen. Ook zijn kortingen op vervolgbestellingen gewaarborgd. Het nieuwe contract voorziet in ombouw, inbouw, belettering alsAfbeeldingmede diensten als pechservice, vervangend vervoer en verkoopservice. De integrale kosten zijn flink gedaald en alles is flink vereenvoudigd. Tot slot zijn er ook KPI's ingericht waarmee het meten en borgen van de prestaties efficiënt zal verlopen'. WBL is erg blij met de nieuwe overeenkomst aldus Pascal Frijns (wagenparkbeheerder WBL) "de aanbesteding voorzag niet alleen in onze wensen en eisen, maar overtrof onze verwachtingen".

Pro 10 lanceert gratis CPV-app

19-10-2015 | Pro 10 lanceert gratis CPV-app
Het zoeken naar een adequate CPV-code, het bepalen van het type opdracht en of er al dan niet een verlicht aanbestedingsregime van toepassing is, is voor de overheidsinkoper niet gemakkelijk.

Met deze app is dat verleden tijd! De inhoud van deze app is zorgvuldig samengesteld om de inkoper van nu te ontzorgen in zijn of haar zoektocht naar de juiste CPV-code. Naast de CPV-code vindt u ook de omschrijvingen, categorieën en regimes, zowel in de huidige situatie als vanaf het moment dat de nieuwe aanbestedingsrichtlijn in Nederland is geïmplementeerd. U kunt dus nu én in de toekomst gebruik maken van deze app en in één opslag zien wat er in de loop van 2016 gaat veranderen. De app is gratis. U kunt de app (CPV) downloaden in Google Play Store (android) en in de App Store (apple).

GRATIS bijeenkomsten Best Practices Contractbeheer en Contractmanagement voor gemeenten op 9 oktober en 3 november n.a.v. VNG-bijeenkomst

15-08-2015 | GRATIS bijeenkomsten Best Practices Contractbeheer en Contractmanagement voor gemeenten op 9 oktober en 3 november n.a.v. VNG-bijeenkomst

Speciaal voor gemeenten organiseren wij twee bijeenkomsten voor contractbeheer en contractmanagement. Het afgelopen jaar heeft

Pro 10 in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bijeenkomsten georganiseerd in verschillende plaatsen in Nederland. Het is tijd voor een evaluatie. Hoe verloopt het implementatieproces van contractbeheer en contractmanagement nu bij gemeenten? Deze bijeenkomsten zijn met name interessant voor gemeenten die hebben deelgenomen aan de eerdere bijeenkomsten of ervaring hebben met de implementatie van contractbeheer en contractmanagement en dit willen delen.

Tijdens deze workshop zullen wij bespreken hoe het implementatieproces verloopt. Daarbij kijken we naar de struikelblokken en de geboekte resultaten. U als deelnemer kunt bepalen op welk onderwerp wordt ingezoomd. Indien u onderwerpen heeft kunt u deze mailen naar info@pro10.nl


Doelgroep:

Medewerkers van gemeenten in Nederland die verantwoordelijk zijn voor het inkoopproces en/of bijbehorende contractbeheer en contractmanagement. Mensen die al eerder hebben deelgenomen aan de eerdere bijeenkomsten over dit onderwerp van de VNG en Pro 10, hebben voorrang op deelname. Om de diversiteit te behouden en kennisdeling te maximaliseren, hanteren wij een maximum van twee personen per gemeente. Er is een maximum van 12 deelnemers per bijeenkomst.

Datum en kosten:
Vrijdag 9 oktober van 09.30 tot 11.30 uur op ons kantoor in Den Haag

Dinsdag 3 november van 14.00 tot 16.00 uur op ons kantoor in Den Haag

Er zijn geen kosten aan deze bijeenkomst verbonden.
Wilt u zich aanmelden. Ga naar workshops.

HuisartsenOZL tekent contract met Inkoop XL

24-07-2015 | HuisartsenOZL tekent contract met Inkoop XL
Dinsdag 30 juni hebben Inkoop XL en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HuisartsenOZL) een overeenkomst voor collectieve inkoop getekend op het hoofdkantoor van de HOZL.

Met het tekenen van deze overeenkomst is er in Limburg een nieuw initiatief van innovatief ontzorgen van huisartsen gestart.

Mede dankzij het inkoopcollectief van adviesbureau Pro 10 biedt HuisartzenOZL de mogelijkheid aan haar leden  om al hun producten en diensten rechtstreeks te bestellen middels de digitale bestelomgeving van Inkoop XL. Hierdoor hoeven zij niet voor elk product of elke dienst met de specifieke leverancier de markt op, omdat Inkoop XL hiervoor professionele inkooptrajecten heeft uitgevoerd met een stevige kostenreductie als gevolg. Op deze manier wordt tijd, moeite én geld bespaard.

Oktober dit jaar zijn naar verwachting alle leveranciers gecontracteerd die als beste (lees beste prijs-kwaliteitverhouding) partij uit de ‘bus’ zijn gekomen en dus hoogwaardige producten leveren voor een scherpe prijs. Per 1 januari 2016 zal bestellen binnen de Inkoop XL bestelomgeving daadwerkelijk mogelijk zijn.

HuisartsenOZL is een zorgorganisatie die van,  voor en door huisartsen die 24/7-uurs huisartsenzorg voor de inwoners regelt via één centraal loket. 132 huisartsen zijn verenigd in de zorggroep HuisartsenOZL. In hun continue zoektocht naar innovatie en ontzorgen van de huisartsen, stuitte zij op Inkoop XL; een inkoopcollectief dat soortgelijke behoeften kan bundelen zodat vele voordelen ontstaan, zoals tijd- en kostenbesparing. Deze  inkoopsamenwerking is een verbreding van innovatief handelen binnen de organisatie van HuisartsenOZL.


Op de foto ziet u (v.l.n.r.): Roy Weijers, Esther van Engelshoven, Yvonne Guldemond en Loek van Beurden.

Fyra flop

21-05-2015 | Fyra flop
'Waarom wil Nederland een trein die 11,4 miljoen per jaar verlies maakt?’, ‘Wanhopige Fyra-reizigers belagen personeel NS’, ‘Fyra-enquête begonnen’; zomaar wat krantenkoppen die we voorbij hebben zien komen de afgelopen jaren.


We kunnen bijna geen krant meer openslaan of nieuwsbulletin kijken zonder nieuws over de Fyra. We weten allemaal dat de Fyra uiteindelijk maar 40 dagen heeft kunnen rijden op de HSL. De Fyra-enquête is inmiddels begonnen. Twee gebeurtenissen zijn cruciaal geweest voor dit debacle: de aanbesteding van het vervoer door de Staat en de aankoop van de Fyra door NS. De eerste gebeurtenis haken wij graag even in.

Oud-minister Netelenbos wilde maar al te graag het vervoer over de Hogesnelheidslijn (HSL) onderhands aan de NS gunnen. De NS had samen met KLM en Schiphol - ofwel de Oranjecombinatie -  een ondernemingsplan voor de kwestie opgesteld dat de sterke voorkeur van Netelenbos had. Aanbesteden was volgens de oud-minister niet nodig. De toenmalige premier Kok zwichtte niet voor dit verzoek, maar startte een openbare aanbestedingsprocedure. High Speed Alliance (dochter van NS) won uiteindelijk de aanbesteding door een buitenproportioneel hoog bod van € 179 miljoen per jaar te doen voor het gebruik van de HSL.

Wat ons betreft is de vraag of de aanbesteding een goede keuze was niet het onderwerp dat alle aandacht verdient, maar moet er ook gekeken worden naar de kwaliteit van de aanbesteding zelf. Wij hopen dat tijdens de Fyra-enquête ook daar op ingezoomd wordt, want de kwaliteit van de aanbesteding bepaalt immers in hoge mate de uitkomst ervan. Sturen op de laagste prijs (in dit geval de hoogste concessievergoeding) leidt in de regel tot - juist, u raadt het al - het inleveren van kwaliteit. We volgen de ontwikkelingen op de voet!

Verplichte eHerkenning

15-04-2015 | Verplichte eHerkenning

Vanaf 27 juni is het niet meer mogelijk enkel met uw gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op TenderNed. U moet geregistreerd zijn aan de hand van eHerkenning. Lennart vertelt u alle ins and outs!


Aanleiding

Er is voor ondernemers geen ontkomen aan. Vanaf 27 juni 2015 is eHerkenning verplicht voor Nederlandse ondernemingen die zich bij TenderNed willen registreren of hebben geregistreerd. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om in te loggen op TenderNed met het vertrouwde wachtwoord en gebruikersnaam. Logische reactie hierop is dat u als welwillende ondernemer simpelweg overgaat op eHerkenning. Uit de praktijk blijkt echter dat er nog veel vragen zijn over dit herkenningsmiddel en dat de aanschaf ervan vragen oproept. In deze blog wordt getracht de spelregels omtrent eHerkenning in relatie tot TenderNed op te helderen. Wat is eHerkenning? Voor wie geldt het? En op welke wijze dient u ermee om te gaan?  

 

Wat is eHerkenning?

eHerkenning kan worden gezien als een digitale toegangssleutel. De gedachte erachter is dat middels één digitale sleutel eenvoudig en betrouwbaar kan worden ingelogd waarna diensten bij de overheid kunnen worden afgenomen. Ter realisatie van het voorgaande controleert eHerkenning simpel gezegd of u bent wie u zegt dat u bent, en doet wat u mag doen. Het toetst dus de herkenning (authenticatie) en controleert bevoegdheid (autorisatie) van de ondernemer die diensten bij de overheid wil afnemen.   

 

Voor wie geldt eHerkenning binnen TenderNed?

Per 27 juni 2015 is eHerkenning verplicht voor alle gebruikers die in TenderNed gekoppeld zijn aan Nederlandse ondernemingen. Aanbestedende diensten, buitenlandse ondernemingen en gebruikers met alleen een persoonlijke account (dus zonder koppeling met een onderneming) blijven de gebruikersnaam en wachtwoord van TenderNed gebruiken om in te loggen.

De organisatie waar u als ondernemer eHerkenning moet gebruiken om in te loggen, bepaalt het betrouwbaarheidsniveau. Afhankelijk hiervan weet u welk eHerkenningsmiddel’ u nodig heeft. Vooralsnog volstaat op TenderNed betrouwbaarheidsniveau 2.

 

Machtiging medewerkers

De machtiging die aan de eHerkenning is gekoppeld, is persoonsgebonden en mag niet worden overgedragen aan een collega. Verlaat een medewerker de organisatie of krijgt hij een andere functie waardoor hij niet meer met eHerkenning mag inloggen? Dan kan de machtiging gewoon ingetrokken worden.

Degene die volgens het Handelsregister tekeningsbevoegd is kan bepalen welke medewerker een machtiging krijgt. Indien een andere medewerker dan degene die daartoe is bevoegd volgens het Handelsregisters een machtiging wenst te vergeven, dient deze eerst (schriftelijk) hiertoe aangewezen te zijn door de tekeningsbevoegde. Hierna kan deze medewerker optreden als ‘machtigingsbeheerder’.

Aanbieders van eHerkenning en kosten

eHerkenning is ontwikkeld door het bedrijfsleven in samenwerking met de overheid. Het wordt geleverd en beheerd door commerciële bedrijven. Gevolg hiervan is dat de kosten voor het middel per leverancier verschillen. Ook de wachttijd tussen registratie en ontvangst verschilt per leverancier. Het aanvragen van eHerkenning duurt gemiddeld 1-5 werkdagen.

 

Conclusie en advies

Vanaf deze zomer is eHerkenning een voorwaarde om als ondernemer te kunnen deelnemen aan een digitale aanbesteding via TenderNed. Begin daarom tijdig met het aanvragen hiervan! Informeer bij Lennart via 06 141 40 571

Cybertop Den Haag

15-04-2015 | Cybertop Den Haag

Deze week vindt in Den Haag de cybertop "Global Conference on Cyberspace" plaats. Hoe staat het ervoor met uw online beveiliging?

Den Haag staat deze week in het teken van de Cybertop: Global Conference on CyberSpace. Weliswaar een kleinere top dan de Nucleaire top van vorig jaar, maar toch een zeer belangrijke bijeenkomst. Er komen geen wereldleiders langs, maar ministers, staatssecretarissen, ambassadeurs en hoge ambtenaren zijn aanwezig. Daarnaast zijn bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale organen als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie aanwezig.

De Cybertop draait om, de naam zegt het al, een vrij, open en veilig internet. De bestrijding van misdaad op internet staat centraal. Wat kunnen overheden, maar ook bedrijven en burgers doen om misdaad op internet te bestrijden? Een goede aanleiding om uw eigen internetbeveiliging eens onder de loep te nemen: hoe veilig zijn uw systemen, en belangrijker; houden ze cyber criminaliteit tegen? Voor meer informatie over de veiligheid van uw werkomgeving of over het inkopen van internetbeveiligingsdiensten, neem contact op met Inkoop XL via info@inkoopXL.nl of 070 381 97 24

ICT applicatielandschap

14-04-2015 | ICT applicatielandschap
Pro 10 B.V. heeft voor de gemeente Achtkarspelen en gemeente Tytsjerksteradiel de Europese aanbesteding ICT applicatielandschap mogen begeleiden.

Het doel van deze aanbesteding was het sluiten van een overeenkomst met één inschrijver die verantwoordelijk is voor enerzijds de levering en implementatie en anderzijds de instandhouding en het beheer van het ICT applicatielandschap. De aanbesteding werd uitgeschreven voor de vakgebieden basisregistraties, financiën, belastingen en een klantcontactsysteem en betreft bijna alle kernapplicaties binnen het gemeentelijke applicatielandschap.

Leidend voor de vraagstelling van de beide gemeenten was de wens om een integraal applicatielandschap inclusief koppelingen af te nemen bij één leverancier. Vanwege de scope en de complexiteit van de vraagstelling hebben de gemeenten Pro 10 ingeschakeld om het inkoopproces te begeleiden.

De twee Friese gemeenten hebben de opdracht gegund aan Centric. Centric levert een geïntegreerd IT-landschap, dat nauw aansluit bij de wensen van beide gemeenten. Wij zijn trots een succesvolle aanbesteding te hebben begeleid!

Aanbesteding breed scala hygiënediensten

06-04-2015 | Aanbesteding breed scala hygiënediensten
Voor een toonaangevend Europees agentschap uit Den Haag heeft Tobias van der Hoeven, consultant bij Pro 10, in 2014 een niet-openbare Europese aanbesteding begeleid gericht op het contracteren van één onderneming die de komende jaren verantwoordelijk wordt

voor een breed scala aan hygiënediensten. Schoonmaak, glasbewassing en gevelreiniging, binnen en buiten, dieptereiniging, afvalverzameling en –verwerking, stomerijdiensten, ongediertebestrijding en gladheidsbestrijding. Daarnaast voorziet het contract in specifieke diensten zoals het behandelen van de natuurstenen vloeren, het reinigen van gordijnen en bijvoorbeeld de schoonloopmatten.

In een intensief, interactief proces met de belangrijkste stakeholders in deze ambitieuze, internationale organisatie is aan de hand van Tobias voortdurend de balans gezocht tussen dat wat geëist moest  en dat wat losgelaten kon worden. Daarbij stonden de doelstellingen die in een vroeg stadium zijn geformuleerd centraal, weloverwogen rekening houdend met de in het projectteam gebundelde specifieke kennis en ervaring over de klantorganisatie. 

Dankzij slimme selectiecriteria in de eerste fase van de aanbesteding en uitdagende gunningscriteria in de tweede, is het beste uit bij uitstek geschikte inschrijvers gehaald.

Bijzonder aan dit traject waren niet alleen de integrale scope van de opdracht, de resultaatgerichtheid van de benadering en de internationale en veeleisende omgeving. Daarnaast vallen aanbestedingen van Europese agentschappen onder het regime van de zogenaamde Financial Regulation, de door de Europese wetgever vastgestelde kaders voor de rechtmatige besteding van het budget van de Europese Unie.

Meer informatie over de Financial Regulation vindt u hier.

Lelystad Airport

01-04-2015 | Lelystad Airport
Pro 10 begeleidt de aanbesteding “Lucht- en landzijdige infrastructuur” van Lelystad Airport.

Dit heeft te maken met de toekomst van de mainport Schiphol.

Voorafgaand aan de start van deze aanbesteding hebben wij een openbare marktconsultatie georganiseerd. Begin april is het definitieve Luchtvaartbesluit door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vastgesteld.

De doelstelling van Lelystad Airport is om de markt maximale ruimte te bieden voor deelname, innovatie en creativiteit. De ontwikkeling van een nieuwe luchthaven vindt niet vaak plaats, daarom wordt een beroep gedaan op de kennis en expertise van de markt. Dat wordt gedaan door aan te besteden via Best Value (BVP).

Best Value is een aanpak waarbij de expertise van opdrachtnemers optimaal kan worden benut en ketensamenwerking kan worden versterkt. De opdrachtgever krijgt vooraf een goed inzicht in de risico’s, planning en te leveren prestaties van opdrachtnemer; de opdrachtnemer krijgt de ruimte om het project naar eigen inzicht naar een zo goed mogelijk resultaat te leiden. Het resultaat: voordelen voor beide partijen, hogere kwaliteit, minder onverwachte kosten, meer winstperspectief en minder tijdverlies doordat discussie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer wordt voorkomen.

Benieuwd naar andere projecten die wij begeleiden? Kijk bij onze projecten onderaan deze pagina!

Tactisch inkoopadviseur gezocht

27-02-2015 | Tactisch inkoopadviseur gezocht
Wij zijn op zoek naar een tactisch inkoopadviseur met ervaring met Europese aanbestedingen.

Standplaats: Alphen aan den Rijn

Startdatum: medio april tot en met 14 oktober 2015
Aantal uur: 32 uur per week

 

De tactisch inkoopadviseur is verantwoordelijk voor het zelfstandig uitvoeren en begeleiden van (complexe) inkooptrajecten met een contractwaarde hoger dan de Europese aanbestedingsgrens conform wet- en regelgeving. Hierin is de inkoper betrokken bij alle facetten van het aanbestedingstraject, van voorbereiding via uitvoering tot afronding en decharge.

 

Opdracht

 

Het begeleiden van EU aanbestedingen op het gebied van Werken, Leveringen en Diensten. Aanbestedingen t.b.v. de uitvoering van het sociaal domein zullen o.a. onderdeel van de opdracht uitmaken.

 

Werkzaamheden

 

- Adviseert de opdrachtgever over gunning en begeleidt de opdrachtgever betreffende de

  besluitvorming over gunning;

- Voert zelfstandig tactische en/of strategische inkooptrajecten uit, waaronder Europese

  aanbestedingen;

- Formuleert de verschillende verwervingsstrategieën en bepaalt mede met de

  opdrachtgever welke strategie bij welke situatie past;

- Beschrijft en adviseert in overleg met de opdrachtgever, gebruiker en “deskundigen”

  onder andere het pakket van functionele en technische specificaties, juridische

  regelgeving, richtlijnen Europese Unie, milieuaspecten, leveringscondities, prijs,
  kwaliteit en kwantiteit;

- Overlegt met interne klant / proceseigenaar voorafgaand aan het afsluiten van te gunnen

  contracten met leveranciers, of offerte(s) antwoord geven op wat in de offertevraag

  gesteld is. Indien dit niet het geval is stelt de inkoopadviseur een aantal

  vervolgstrategieën voor;

- Adviseert de opdrachtgever over gunning en begeleidt de opdrachtgever betreffende de

  besluitvorming over gunning;

- Draagt zorg voor de juiste toepassing van de (gestandaardiseerde)

  aanbestedingsdocumenten en is verantwoordelijk voor een juiste inhoudelijke weergave

  van de inkoopbehoefte.;

- Controleert de offertes van (potentiële) leveranciers of hierin wordt voldaan aan de

  wensen eisen van de interne klant, gebruiker en “deskundigen”;

- Is in staat om het belang van de Gemeente in de af te sluiten overeenkomsten centraal

  te stellen;

- Beschikt over de kwaliteiten om in multidisciplinaire teams te opereren en hierin tot

  consensus te komen over de wensen en eisen m.b.t. de aan te schaffen producten /

  diensten;

- Verantwoordelijk voor het opstellen van (raam)overeenkomsten met de leveranciers en

  zorgt voor een juiste toetsing in deze;

- Is in staat om juridische stukken te lezen, te begrijpen en aan te passen aan hetgeen

  voor het aanbestedingstraject noodzakelijk is. Hieronder vallen het (dan wel, niet,

  gedeeltelijk) toepasbaar verklaren / aanpassen van de inkoopvoorwaarden en

  standaardovereenkomsten;

- Stelt een onafhankelijk geformuleerd gunningsadvies op, op basis waarvan bestuurlijke

  besluitvorming kan plaats vinden door gemandateerden;

- Voert aanbestedingen uit waarbij de risico’s op juridische conflicten tot een minimum

  beperkt worden;

- Toetst potentiële leveranciers voor contractering op financiële gezondheid, opdat

  financiële risico’s voor de Gemeente tot een minimum beperkt zijn;

- Voert implementatiewerkzaamheden uit die voortvloeien uit nieuw afgesloten

  inkoopovereenkomsten.

Marktonderzoek

 

- Stelt leveranciersmarkt vast (marktonderzoek), door op actieve wijze marktonderzoek

  te doen en het signaleren van ontwikkelingen en probleemgebieden;

- Stelt een interne- en externe risico- en stakeholderanalyse op, om de verwachte

  probleemgebieden in kaart te brengen om hier proactief op te kunnen inspelen;

- Analyseert prijsverhoudingen en verricht onderzoek naar de continuïteit van leveranciers;

- Ontwikkelt een databank voor inkoopdocumentatie, product- en leveranciersgegevens en

  maakt deze toegankelijk voor de inkoopafdeling en belanghebbenden binnen

  de organisatie;

- Signaleert de te verwachte ontwikkelingen en probleemgebieden voor het inkooptraject,

  de mogelijkheden en onmogelijkheden en adviseert de proceseigenaar (opdrachtgever)

  over mogelijke oplossingsrichtingen;
- Signaleert en vertaalt veranderingen in Wet- en regelgeving naar concrete adviezen

  voor betrokken interne partijen.

Functie-eisen, vaardigheden en verantwoordelijkheden

- Opleidingsniveau: afgeronde WO /HBO opleiding richting commerciële economie, bij

  voorkeur aangevuld met NEVI 1 en 2 of een inkoopgerelateerde inkoopopleiding;

- Werkervaring: minimaal 5 jaar ervaring als inkoopadviseur binnen publieke of

  vergelijkbare organisaties op het gebied van Werken, Leveringen en Diensten;

- Werkervaring: kennis en ervaring als inkoopadviseur over aanbestedingen ten behoeve

  van de uitvoering van het sociaal domein is een pre;

- Kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met het begeleiden van (complexe) EU     

  aanbestedingen binnen de overheid;

- Goed op de hoogte van de Europese aanbestedingregels en de laatste ontwikkelingen;

- Dient op inhoud een sparringspartner te zijn voor afdelingshoofden;

- Ervaring bij inkoopprocessen met onaf­hankelijke oordeelsvorming, benaderen     

  contacten op open, standvastige en stimulerende wijze, bemiddelen, mogelijkheden /

  oplossingen zien en zoeken, actief interveniëren, omgaan met stress en zorgen

  voor vertrouwen;

- Kandidaat heeft kennis van het geldende ARW;

- Kandidaat beschikt over organisatiesensitiviteit en gevoel voor bestuurlijke     

  verhoudingen;

- Kandidaat kan goed overtuigen, is klantvriendelijk en kan omgaan met weerstand;

- Kandidaat is in staat een interne klant te begeleiden, (juridisch) te adviseren en     

  indien nodig aan te sturen;

- Kandidaat is in staat complexe offerte aanvragen op te stellen in samenwerking met     

  de interne klant;

- Kandidaat kan zelfstandig (raam) overeenkomsten opstellen.

Bent u geschikt voor deze functie? Stuur dan uw CV (max 5 pagina's in Word met vermelding van aantal gewerkte uren per week per functie), motivatiebrief én honorarium o.v.v. "Tactisch inkoper" naar info@pro10.nl voor vrijdag 3 april 15.00 uur.

Corporaties binnenkort verplicht tot aanbesteden door Nieuwe Woningwet?

19-02-2015 | Corporaties binnenkort verplicht tot aanbesteden door Nieuwe Woningwet?

Naar verwachting treedt de herziende Woningwet op 1 juli 2015 in werking. Door de herziening van de wet zullen woningcorporaties hun opdrachten Europees moeten aanbesteden.


De controle op woningcorporaties wordt uitgebreid, waarbij vooral gemeenten een belangrijke rol krijgen. Zij moeten zich actief bemoeien met de taken van de woningcorporaties binnen hun gemeente. Dit zullen zij doen door:

- Meer informatie op te vragen bij de woningcorporaties en bindende en

  controleerbare prestatieafspraken te maken over de woningvoorraad en de mate waarin

  de woningcorporaties zich mogen bemoeien met activiteiten op de niet-reguliere

  woningmarkt;
- De woningcorporaties te verzoeken de gemeente inzicht te geven in de door de

  woningcorporatie voorgenomen projecten en werkzaamheden.

De wetgever heeft geprobeerd de Europese aanbestedingsplicht te voorkomen door een toevoeging in de wet op te nemen dat een aanwijzing van de minister richting een woningcorporatie geen betrekking zal hebben op het plaatsen van opdrachten door de woningcorporatie. Een goede poging, maar het zal niet voorkomen dat een rechter in de toekomst zal bepalen dat woningcorporaties Europees aanbestedingsplichtig zijn.

De toevoeging leidt zelfs tot ‘lichte hoop’ bij de woningcorporaties, maar het zijn de Europese aanbestedingsregels die bepalen of een woningcorporatie eventueel aanbestedingsplichtig is. De wet zal het voor de rijksoverheid en gemeenten mogelijk maken een wezenlijke en actieve invloed uit te oefenen op het beheer van een woningcorporatie; die invloed zal zich waarschijnlijk ook uitstrekken op het plaatsen van opdrachten.

De Eerste Kamer zal het wetsvoorstel dit voorjaar verder behandelen.

Dè inkooptrends van 2015

12-02-2015 | Dè inkooptrends van 2015
We zijn alweer een stukje op weg in 2015, maar bent u al op de hoogte van de nieuwste inkooptrends? Sterker nog; welke rol spelen ze in uw inkooporganisatie?

Supply Value heeft net als voorgaande jaren, ook afgelopen jaar, onderzoek gedaan naar de belangrijkste inkooptrends om inkoopmanagers te ondersteunen. Er is een top 20 opgesteld, waarvan wij de top drie graag toelichten. Allereerst de top 20 inkooptrends voor 2015:De top drie voor 2015:

Ketenoptimalisatie
De belangrijkste inkooptrend voor 2015 is ketenoptimalisatie. Ketenoptimalisatie richt zich op het verlagen van (transactiekosten) door het herindelen van processen en informatiedeling, waardoor producten sneller kunnen worden ontwikkeld. Om dit te realiseren, moeten organisaties samenwerken en zich verdiepen in elkaars belangen en lange termijndoelen, kennis delen en elkaar op een reguliere basis feedback geven. Hier valt zeker nog winst te halen!

Kostenbesparing
Deze trend komt niet geheel uit de lucht vallen, ook in 2014 stond deze al hoog op de "to do list" van inkopers. De financiële crisis zorgt ervoor dat het realiseren van een hogere verkoop lastig blijkt, waardoor organisaties creatief moeten omgaan met hun uitgaven. Heronderhandelen van contracten, prijsverhogingen niet accepteren en op zoek gaan naar goedkopere alternatieven zijn voorbeelden van kostenbesparingen.

Behoefte aan flexibiliteit

Interne behoefte aan flexibiliteit wordt veroorzaakt door interne en externe factoren. Bij interne factoren moet je denken aan interne processen, juiste mensen en de beschikbare capaciteit. Bij externe factoren moet je denken aan toenemende concurrentie, hogere eisen van klanten en een onvoorspelbare afzet. Samen bepalen deze factoren de behoefte aan flexibiliteit. Weinig organisaties willen volumeverplichtingen aangaan door de onzekerheid in de markt. Organisaties proberen de flexibiliteit te vergroten door vooraf afspraken te maken over spoedorders, doorlooptijden en veiligheidsvoorraden.

Hoe past u deze trends toe in uw organisatie? Heeft u behoefte aan advies over één van deze trends? Neem vrijblijvend contact op via info@pro10.nl of 070 381 97 24

Handreiking Contractbeheer en contractmanagement

21-01-2015 | Handreiking Contractbeheer en contractmanagement
Als gevolg van de decentralisaties in het sociaal domein neemt het inkoopvolume van gemeenten toe. Hierdoor wordt het belang van

contractbeheer en contractmanagement nog groter.

Pauline Bos, partner van Pro 10 B.V. heeft in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)de handreiking Contractbeheer en contractmanagement ontwikkeld. In de handreiking vindt u informatie over het registreren, beheren en managen van contracten.

Pauline heeft in 2014 vier presentaties gehouden voor diverse gemeenten tijdens de bijeenkomsten van de VNG. Download de presentatie hier.

Heeft u vragen over contractbeheer of contractmanagement? Neem geheel vrijblijvend contact op met Pauline Bos via bos@pro10.nl of 070 381 97 24

Masterclass

11-12-2014 | Masterclass "Tijd voor integriteit rond inkoop"
Onze masterclass “Tijd voor integriteit rond inkoop” heeft u misschien voorbij zien komen.
Donderdag 27 november was het zover. Een groep enthousiaste inkopers uit diverse sectoren ging aan de slag met integriteit.

Loek van Beurden trapte de masterclass af met het bespreken van diverse vormen van integriteit en ethiek. Leo van der Wielen, screening- en bewakingexpert, stelde met sprekende praktijkvoorbeelden integriteitsproblemen aan de kaak.

De masterclass werd interactief toen consultants Nick Moerland en Lennart Verbeek de deelnemers betrokken door vragen te stellen en ervaringen te delen over ethisch handelen. Loek van Beurden zocht vervolgens de kern op door praktisch in te gaan op integer handelen rondom inkoop en het opstellen van integriteitsbeleid. Daarbij werden de NEVI-gedragscode en het Integriteit-infrastructuurmodel van BIOS ook besproken.

De kennis van de organisatoren en de betrokkenheid en deelname van de inkopers, was het een succesvolle middag waar kennis delen centraal stond. Voor meer interessante workshops of masterclasses, kunt u een bezoek brengen op onze workshopspagina.

Pro 10 breidt uit: Nick Moerland stelt zich voor!

10-12-2014 | Pro 10 breidt uit: Nick Moerland stelt zich voor!
Even voorstellen! Ik ben Nick Moerland, 25 jaar en woon sinds een jaar of vier in Rotterdam. Afgelopen zomer heb ik mijn master Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg

cum laude afgesloten en ben daarna op zoek gegaan naar een uitdagende  functie binnen  de advieswereld, waarin ik een steile leercurve kon doormaken vanaf het begin verantwoordelijkheid kreeg. Daardoor kwam ik bij Pro 10 terecht, waar ik na een aantal goede gesprekken en een assessment, te horen kreeg dat ik per direct kon beginnen!

Na een drukke eerste week met veel klantafspraken, heb ik nu ook op kantoor mijn draai gevonden. Het jonge team met intelligente en gedreven mensen werkt erg motiverend en zorgt ervoor dat we samen tot goede oplossingen komen voor uitdagende inkoop- en aanbestedingsvraagstukken. Het brede scala aan opdrachten, van IT-applicaties inkopen tot het aanbesteden van gebouwonderhoud, vergt veel van mijn abstracte en conceptuele denkvermogen.

Daarnaast is het juridische aspect voor mij, als bedrijfskundige, vrij nieuw. Echter door de verantwoordelijkheid die ik krijg en door de hulp van juristen in ons team, leer ik in korte tijd ontzettend veel en raak ik in sneltreinvaart bekend met zowel de bedrijfskundige- als juridische aspecten van inkoop. 

Graag ben ik u in toekomstige opdrachten van dienst met minimaal dezelfde gedrevenheid en expertise als u van Pro 10 gewend bent! Omdat Pro 10 groeit, is regelmatig behoefte aan nieuwe consultants. Neem, net als ik, gerust vrijblijvend contact op!

Jublieumworkshop TenderNed

21-11-2014 | Jublieumworkshop TenderNed

Het Openbaar Lichaam Gezamenlijke Brandweer uit Rozenburg kreeg vorige week een jubileumworkshop TenderNed, gegeven door Pro 10.


Hierin kregen medewerkers praktische uitleg over digitaal aanbesteden in TenderNed. Hoewel het korps inmiddels al een jaar is aangesloten, bracht de workshop veel verheldering.

Aanleiding van de jubileumworkshop was de registratie van het korps als 1000e aanbestedende dienst op TenderNed. Om dat te vieren bood TenderNed hen een volledig verzorgde workshop, verzorgd door één van de licentiehoudende training- en adviesbureaus. Wij zijn het bureau dat geselecteerd werd

om de workshop te verzorgen. Bent u geïnteresseerd in een workshop TenderNed?

Lees meer over deze jubileumworkshop op TenderNed.

Bent u geïnteresseerd in een workshop TenderNed? Kijk dan bij ons workshopoverzicht!

Ziet u het belang van contractmanagement al?

20-11-2014 | Ziet u het belang van contractmanagement al?
Contractmanagement; we kaarten het graag nog even aan. Er is een tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid aangesteld, genoemd commissie Elias.


Zij hebben een onderzoek gedaan naar de problemen bij ICT-projecten bij de overheid. Dit is een onderwerp dat de gemoederen bezig blijft houden. Uit dit onderzoek kwamen veel contractmanagement gerelateerde uitkomsten.

Belangrijkste uitkomst is dat het de overheid ontbreekt aan professioneel opdrachtgeverschap, toegespitst op contractmanagement. Zodra een contract getekend is, begint het hele proces pas. Dit is niet het moment om het document op te bergen! Houd het in je buurt, zodat je de gemaakte afspraken kunt terughalen, raadplegen en monitoren. Bij overheden valt nog veel winst te behalen wat betreft contractmanagement. Contractmanagement is immers een essentieel onderdeel voor een productieve samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Gelukkig organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vier regionale bijeenkomsten over contractbeheer en contractmanagement voor gemeenten. Met het oog op de decentralisatie van het sociale domein wordt het belang van  contractbeheer en contractmanagement als onderdeel van professioneel opdrachtgeverschap nog groter. Pro 10 is trots dat Pauline Bos spreker is op deze bijeenkomsten. Daarnaast heeft zij samen met de VNG een handreiking over contractbeheer en contractmanagement gerealiseerd.
(De bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Download hier de presentatie).

Pauline verzorgt ook workshops over contractbeheer en contractmanagement. Zowel op ons kantoor als bij u op kantoor. Tijdens deze workshop wordt de handreiking aan u overhandigd. Valt er binnen uw organisatie ook nog zo veel winst te behalen op het gebied van contractbeheer en contractmanagement? Meld u dan aan voor de workshop of vraag ons om meer informatie!

ICT-fraude volgt bouwfraude op

02-10-2014 | ICT-fraude volgt bouwfraude op
Het nieuws van de dag voor ons inkopers; in de periode 2005 – 2010 heeft  ICT-leverancier Ordina gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid.

De leverancier kreeg vertrouwelijke, cruciale documenten toegespeeld, waardoor zij de aanbestedingen kon manipuleren. Dat blijkt uit een bijzonder grote hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina die ZEMBLA bezit.

Ordina blijkt adviseurs op strategische posities bij de overheid te hebben; bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de gemeente Rotterdam en verschillende ministeries. Deze adviseurs verstuurden de cruciale informatie om de aanbestedingen te manipuleren.

Op de beurs heeft het aandeel van Ordina vandaag een forse duikeling gemaakt. Bij de start van de handel verloor het fonds bijna een vijfde van de beurswaarde. Mochten de berichten over fraude kloppen, dan moet het bedrijf worden gestraft volgens D66-kamerlid Kees Verhoeven: "Je kan bijvoorbeeld Ordina een aantal jaar uitsluiten van aanbestedingen of boetes opleggen”. Hij wil dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een grondig onderzoek doet.

Wie zijn deze mollen? ZEMBLA onderzoekt de mores van de ICT-wereld. Vanavond om 20.30 uur op NPO 2 kunt u de uitzending bekijken.

Binnenkort organiseren wij een workshop Best Value Procurement binnen de ICT. Nieuwsgierig? Houd onze workshopspagina in de gaten of geef u op voor onze nieuwsbrief.

VNG-bijeenkomsten contractbeheer en contractmanagement

23-09-2014 | VNG-bijeenkomsten contractbeheer en contractmanagement
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert vier regionale bijeenkomsten over contractbeheer en contractmanagement waar Pauline Bos, partner van Pro 10, mag

spreken. In 2012 heeft de VNG het "Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid" en het "Model Algemene Inkoopvoorwaarden" voor leveringen en diensten ontwikkeld. In 2013 zijn in het kader van professioneel opdrachtgeverschap twee VNG-publicaties verschenen: "Overheidsopdracht en subsidie" en "Van contact naar contract". Deze publicaties zien toe op de juiste toepassing van het aanbestedingsrecht en op de bijzondere positie van gemeenten bij de totstandkoming van overeenkomsten. Als vervolg hierop besteedt de VNG nu aandacht aan de laatste fase van het inkoopproces: het registreren, bewaken en managen van contracten.

Goed contractbeheer vormt de basis voor contractmanagement en zorgt voor efficiënte werkprocessen. Als gevolg van de decentralisaties in het sociale domein neemt het inkoopvolume van gemeenten toe. Hierdoor wordt het belang van contractbeheer en contractmanagement als onderdeel van professioneel opdrachtgeverschap nog groter.

Om gemeenten op weg te helpen met contractbeheer en contractmanagement heeft de VNG een handreiking gerealiseerd en organiseert zij vier regionale bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor gemeenten die een begin willen maken met contractbeheer of contractmanagement of bij de implementatie daarvan problemen ondervinden en op zoek zijn naar praktische tips.

Deelnemers aan de bijeenkomsten ontvangen de VNG-handreiking Contractbeheer en contractmanagement. (Bron: VNG)

Pauline Bos zal spreken tijdens deze bijeenkomsten. Voor meer informatie over het programma en de aanmelding kijk op website van VNG. Alleen gemeenten kunnen zich aanmelden. Behoort u niet tot deze categorie? Kijk dan eens bij de workshop "Contractbeheer" van ons!

Feestelijke opening Verkeersplein Amsterdam!

04-09-2014 | Feestelijke opening Verkeersplein Amsterdam!
Op woensdag 3 september 2014 heeft wethouder Verkeer Pieter Litjens het nieuwe Verkeersplein Amsterdam (VPA) geopend. Verkeersplein Amsterdam is de nieuwe organisatie die vanaf

schooljaar 2014-2015 in opdracht van de gemeente verkeerseducatie gaat aanbieden aan het voorschoolse, het basis- en het voortgezet onderwijs.

Pro10 heeft de Europese aanbesteding begeleid voor de totstandkoming van het nieuwe Verkeersplein. De aanbesteding was op basis van de principes van Best Value Procurement (BVP of prestatie-inkoop).  Voor meer informatie over deze aanbesteding, neem contact op met Pauline Bos via bos@pro10.nl of 06 444 28 987.

Blog: zomer voorbij!

03-09-2014 | Blog: zomer voorbij!
Door: Michelle Lucas
“Zo, de zomer is voorbij! Ja rustig maar, ik weet het; als we de officiële datum van het astronomische seizoenenoverzicht

moeten geloven, eindigt de zomer pas 22 september. Met lood in de regenlaarzen moet ik concluderen dat het einde al in het verleden ligt.”

Met deze inleiding stond mijn blog klaar om het web te betreden, maar wat zie ik als ik nu naar buiten kijk? Zon!  De nazomer ligt aan onze voeten. Kinderen gaan weer naar school, wij gaan weer aan het werk en het “gewone leven” begint weer. Eigenlijk ben ik blij dat het “gewone leven” weer begint en we allemaal weer aan de slag gaan…vooral in inkoopland.

Deze zomer heb ik niet stil gezeten en ben ik niet op vakantie geweest. Dit jaar dacht ik het slim aan te pakken; in het heetst van de strijd - wanneer iedereen alweer maanden druk aan het werk is - pak ik mijn koffers en knijp ik er in november een weekje tussenuit. Terwijl mijn collega’s hun toevlucht zochten en ook vonden op zonovergoten locaties in de wereld, kwam ik tot een interessant inzicht; rust in de zomerperiode? Beentjes over elkaar op het bureau? Komkommertijd? Ik dacht van niet! Als communicatieprofessional bij Pro 10 houd ik mij niet volledig bezig met inkoopprocessen, maar toch kan ik al een interessante conclusie trekken: inkoopland heeft nooit rust. Hoe dat komt? Eén van de oorzaken vertel ik je nu.

Zodra er een aanbesteding dreigt aan te komen, stellen wij met z’n allen een planning op. Mijn collega’s hadden mij al gewaarschuwd en dit jaar mocht ik het voor het eerst ervaren. Veel aanbestedende diensten zetten aanbestedingen namelijk vlak voor de zomervakantie in de markt en stellen de sluitingsdatum in op eind augustus. Strakke planning, maar dag zomer! De inschrijvers moeten tijdens de zomervakantie offertes schrijven en de uitvoerende partij is met mijn collega’s mee naar de zonovergoten locaties. Het levert stress op; hetzelfde werk verzetten met minder mankracht. Dat leidt vrijwel altijd tot dezelfde vraag tijdens de vakantieperiode: kan de sluitingsdatum worden opgeschoven?

Er zijn wettelijke termijnen voor aanbestedingen, maar daar gelden uitzonderingen op. Een looptijd mag verlengd worden, maar is dat wat we willen? Planningen schuiven op en dat kost uiteindelijk meer tijd en geld. Ik heb dan ook een hele simpele tip, soms moet je iets namelijk niet lastiger maken dan het is: beheer je contracten goed en kijk vooruit! Plan op tijd en spreid het werk beter. Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij, zowel de thuisblijvers als de vakantiegangers!

Benieuwd naar mijn andere bevindingen? Volgende keer vertel ik je meer over opvallende routines in inkoopland of een andere interessante; hoe ik, als communicatieprofessional in inkoopland, kijk naar communicatietalent van inkopers (of het gebrek daaraan). Tot snel!

Ontwikkelingen in inkoopland

02-09-2014 | Ontwikkelingen in inkoopland
Inkoopland staat nooit stil. Ons vakgebied blijft zich ontwikkelingen, iets wat ons inkopers uitdaging biedt. Hieronder vindt u een aantal ontwikkelingen in inkoopland op een rij.

Sommige kennen we al, maar blijven we op de voet volgen. Andere zijn relatief nieuw en wellicht eenvoudig op te lossen!

Evaluatie aanbestedingswet 2012

In de aanbestedingswet 2012 staat dat de wet uiterlijk 1 april 2015 wordt geëvalueerd. Het ministerie van Economische Zaken is in juli 2014 gestart met de evaluatie. De Aanbestedingswet 2012 is toentertijd aangenomen, omdat het een duidelijker en eenvormiger kader moet scheppen voor het plaatsen van overheidsopdrachten. De ambities die met het opstellen van de wet zijn geformuleerd, zijn als volgt:

• Verbeteren van de toegang voor ondernemers tot overheidsopdrachten;
• Verbeteren van de naleving van de aanbestedingsregels;
• Verlagen van de administratieve lasten;
• Uniformering van de aanbestedingspraktijk;
• Ruimte bieden aan innovatie en duurzaamheid.

Voor de evaluatie worden drie onderzoeken verricht; Ꞌtoegang mkb tot overheidsopdrachten en feitenonderzoekꞋ, ꞋlastenontwikkelingꞋ en ꞋnalevingsmetingꞋ. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst van de evaluatie! De Bond Nederlandse Architecten schreef al een artikel met kanttekeningen van de wet voor architecten. Zij verwijzen bijvoorbeeld naar te hoge referentie-eisen, voorinvesteringen die te hoog zijn en niet kunnen worden terugverdiend en contractvoorwaarden zijn onevenwichtig. Voor het hele artikel kijk op BNA.

Zorginkoop gemeenten

Vanaf 2015 gaan verschillende taken van de Rijksoverheid over naar de gemeenten. Het betreft de drie veelbesproken decentralisaties: jeugdzorg, WMO en de participatiewet. Vernieuwing is het uitgangspunt, ook omdat er minder geld te besteden is.

Gezien ons vakgebied, weten wij als geen ander dat er op inkoopgebied veel te besparen valt. Wil je vernieuwing de ruimte geven? Dan zul je wellicht anders moeten inkopen. Niet meer alleen focussen op producten, meer op prestaties en resultaten voor de cliënt. Vanaf 2016 zal er een objectief verdeelmodel zijn om te bepalen hoeveel geld elke gemeente krijgt. In dat model moet rekening gehouden worden met sociaal-economische en demografische factoren en met gezondheidsverschillen per gemeente. Helaas laat dit verdeelmodel even op zich wachten, waardoor 2015 een sprong in het diepe wordt. In de praktijk zien we dat veel gemeenten sturen op het verkrijgen van dezelfde diensten tegen een lagere prijs, los van de vraag of dit realistisch is.

Waar besparingen moeten worden gerealiseerd, wordt gekeken naar inkoop. Echter is inkoop in het sociaal domein vergelijkbaar met inkoop daarbuiten? Naar onze mening wel, maar de inkoopervaring van gemeenten in het sociaal domein is veel kleiner. Enerzijds omdat de inkoopuitgaven tot nu toe meestal relatief beperkt zijn en anderzijds omdat er meer vanuit subsidieperspectief is gewerkt. Nu worden de uitgaven van het sociaal domein bij veel gemeenten in één klap veel groter. Dit vereist dat de inkoop binnen het sociaal domein een enorme professionaliseringslag moet maken op het gebied van inkoop zodat én zorgaanbiedersprestaties op niveau blijven én de kosten worden gereduceerd. We volgen de ontwikkelingen op de voet!

Inkopers gezocht!

Crisis in inkoopland? “Nee” zeggen inkopers, “Ja” zeggen werkgevers. In het vierde kwartaal van 2013 groeide de vraag naar inkopers. Wederom is er dit jaar een stijging te zien in de vraag naar inkopers: in het eerste kwartaal was er sprake van een stijging van 20 procent en in het tweede kwartaal van 30 procent ten opzichte van dezelfde kwartalen van het voorgaande jaar. De meeste vraag naar inkoopprofessionals komt uit de sector overheid. (Yacht, 2014)

Zet deze ontwikkeling zich door of is er een oplossing binnen handbereik? Op de lange termijn is de oplossing om nu meer te investeren in inkooptalent. Bijvoorbeeld door het inzetten van opleidingen op inkoopgebied en het uitlichten van de carrièreperspectieven. Daarnaast worden op dit moment inkopers vooral ingehuurd op basis van detachering. Iets wat werkt, maar wat de behoefte naar inkopers niet voldoende bevredigt. Op de korte termijn kan gedacht worden aan inhuren op basis van fixed price projecten. Hierdoor wordt de inkoopcapaciteit beter benut, vallen de kosten voor de klant lager uit en kan op resultaat gestuurd worden. Inhuren op basis van detachering lijkt vaak de makkelijkste weg, maar het is niet de beste en meest kosteneffectieve oplossing.

Wat wel een oplossing kan zijn is het plaatsen van aanbestedingen als losse projecten in de markt. Zet daar de juiste inkooppartij voor in en/of lift mee met inkoopcollectieven als Inkoop XL. Dan worden soortgelijke trajecten gezamenlijk uitgevoerd en koopt men niet los van elkaar hetzelfde in. Zeker aangezien de vraag naar inkopers zo groot is, ligt hier een kans!

Workshop

29-07-2014 | Workshop "Gezamenlijk inkopen" succes
Donderdag 24 juli jl. vond op het kantoor van Pro 10 de workshop “Gezamenlijk inkopen” plaats. De workshop werd gegeven door Loek van Beurden. Alle deelnemersplaatsen werden bezet door een

enthousiaste - zeer divers samengestelde - groep toehoorders.

Nadat alle deelnemers waren voorzien van thee en koffie trapte Loek af met een korte introductie over de workshop en Pro 10. Alle deelnemers stelden zich voor en deelden hun verwachtingen van de workshop met elkaar. De deelnemers hadden gemeenschappelijk dat zij ofwel op enige wijze professioneel gezien met gezamenlijk inkopen te maken hebben ofwel inzien dat het gezamenlijk inkopen veel voordelen kan bieden. Tot zover stonden alle neuzen dezelfde richting op!

De deelnemers waren klaar om de diepte in te gaan en de workshop ging van start. De onderwerpen die ter sprake zijn gekomen zijn onder andere:

 

- De verschillende perspectieven op gezamenlijk inkoop;
- De kenmerken waaraan een behoefte moet voldoen  wil deze geschikt zijn 

  om gezamenlijk in te kopen;
- De benodigde fundamenten om inkopers samen te brengen;
- Het juridische kader;
- Inkoop XL, het inkoopcollectief van Pro 10.


De thema’s werden afgewisseld met ervaringen van deelnemers en leverden interessante inzichten op. 

Ook kwam de wijze waarop leveranciers volgens de deelnemers tegen gezamenlijk inkopen aankijken aan bod. De deelnemers stelden dat de omvang van de gecombineerde opdrachten leveranciers afschrikt. Zo zouden leveranciers zich bijvoorbeeld vaak als ‘te klein’ beschouwen om een gezamenlijke inkoopopdracht uit te voeren. Op basis van opgedane ervaring bracht Loek van Beurden daar tegenin dat veel leveranciers al gewend zijn om met hoofd / onder aannemingsconstructies te werken. Ook op andere vlakken blijkt meer mogelijk dan deelnemers van de workshop hadden voorzien.

Benieuwd? Kijk eens op www.inkoopXL.nl of bel met 070 -  381 97 24 voor de mogelijkheden voor uw organisatie.

Blog: tekort aan inkopers, onzin?!

18-07-2014 | Blog: tekort aan inkopers, onzin?!

Door: Loek van Beurden
De in het vierde kwartaal van 2013 ingezette groei in de vraag naar inkoopprofessionals heeft zich in het eerste halfjaar van

2014 versterkt voortgezet. Het tekort aan inkoopprofessionals kan eenvoudig worden opgelost door niet in te huren op basis van detachering maar op basis van fixed price projecten. Hierdoor kan de inkoopcapaciteit beter worden benut, vallen de kosten voor de overheid lager uit en kan op resultaat worden gestuurd. Hierdoor neemt het risico ook af. Het inhuren op basis van detachering lijkt vaak de makkelijkste weg, maar het is niet de beste en kosteneffectieve oplossing.

Het zou beter zijn aanbestedingen als losse projecten in de markt te zetten en daar steeds de beste inkooppartij voor in te zetten. Verder is de inkoop rond bepaalde inkooppakketten prima te outsourcen of kan men meeliften met inkoopcollectieven als InkoopXL. Zie www.inkoopXL.nl. Dan worden soortgelijke trajecten gezamenlijk uitgevoerd in plaats van dat iedereen los van elkaar hetzelfde inkoopt. Zonde van de inspanning en zonde van de schaalvoordelen die daarmee blijven liggen. Verder zitten leveranciers ook niet te wachten om 10x voor iets vergelijkbaar een inschrijving te moeten doen.

Workshop volgen?

10-07-2014 | Workshop volgen?
Geïnteresseerd in het volgen van een workshop die u helpt het vak inkoop nog beter onder de knie te krijgen? Dat kan! Wij hebben verschillende opties.


Best Value Procurement (dinsdag 15 juli)

Marktconsultatie (dinsdag 16 september)
TenderNed (donderdag 18 september)
Omgaan met tekortkomingen in inschrijvingen (vrijdag 26 september)
Inkopen van accountantsdiensten (dinsdag 30 september)
Nieuwe aanbestedingswet en Europese richtlijnen (maandag 13 oktober GRATIS)
Objectief marktpartijen kiezen onder de drempel (vrijdag 14 november)
Focus op contractbeheer (op aanvraag)

Meer informatie kunt u lezen op onze workshopspagina.

Blog: gebouw gebonden onderhoud, hoe goed heeft u het geregeld?

10-07-2014 | Blog: gebouw gebonden onderhoud, hoe goed heeft u het geregeld?
Uit recente ervaringen blijkt dat veel organisaties niet alle inkoopuitgaven op orde hebben.

Onder andere inzicht in inkoopuitgaven gerelateerd aan de technische dienst ontbreekt, terwijl met name in het gebouw gebonden onderhoud vaak veel geld om gaat. Ik vertel u meer over de nut en noodzaak van het op juiste wijze organiseren van uw  technisch onderhoud.

Organisatie van de inkoop
In praktijk zie ik regelmatig een scheiding waarbij de inkoopafdeling alle facilitaire zaken inkoopt en de technische dienst zijn eigen materialen en dienstverlening verzorgt. In voorkomende gevallen heeft inkoop een coördinerende, adviserende rol bij de technische dienst, maar vaak wordt inkoop volledig buiten beschouwing gelaten. Bij de technische dienst wil specifieke inkoopkennis nog wel eens ontbreken. Waar merk ik dit aan? Dit begint gelijk bij de offerteaanvraag; of eigenlijk, welke offerteaanvraag? Veelal worden leveranciers telefonisch of via de mail gevraagd om een prijsopgave te doen. Daarbij worden alleen de huidige leveranciers benaderd. Dit is jammer, nieuwe leveranciers zijn goed voor de concurrentiestelling en kunnen uw inzicht verrijken met innovatieve oplossingen. Wanneer het Europese aanbestedingen betreft, is er wel sprake van een offerteaanvraag of aanbestedingsleidraad, maar ook hier ontbreken de juiste gunningscriteria, voorwaarden etc.

Het sluiten van een contract
Wanneer naar aanleiding van een offerte een opdracht wordt geaccepteerd, wordt een contract gesloten. Soms is de opdracht het contract, waardoor niet eens de eigen inkoopvoorwaarden van toepassing zijn verklaard! Een eerste stap om orde op zaken te krijgen is dan ook het afsluiten van een contract met een leverancier om in ieder geval de meest basale afspraken vast te leggen, denk aan prijs, inkoopvoorwaarden en opzegmogelijkheden. Indien wel contracten zijn gesloten, zie ik dat er geen scherpe voorwaarden zijn afgesproken. Zo is er bijvoorbeeld sprake van stilzwijgende verlenging en veel te hoge prijsindexaties.

Leveranciersbeoordeling
Na het sluiten van een contract is het belangrijk om blijvend te sturen op de afgesproken zaken. Hier kan op geanticipeerd worden door in het contract al duidelijke afspraken te maken met betrekking tot het aanleveren van managementinformatie. Handige KPI’s om op te sturen kunnen zijn klachten (eventueel gekoppeld aan een boeteclausule), responsetijd en het geleverde serviceniveau.

Mijn visie
U heeft net een uiteenzetting gelezen van zaken die fout kunnen gaan bij inkoop van uw technisch onderhoud. Mijn visie is dat een groot deel van de technische dienstverlening uitstekend gebundeld kan worden in één integraal contract waarbij één leverancier resultaatverantwoordelijk wordt gesteld voor al het gebouw gebonden onderhoud. Deze ene leverancier kan samenwerking zoeken met een aantal andere leveranciers (onderaannemers) om al het werk voor elkaar te krijgen. Hierdoor houdt u korte lijnen, maar kunt u op strategisch niveau zaken doen met één partner. Bovendien betekent dit niet dat uw eigen technische dienst geen rol meer speelt. Uw eigen technische dienst zal meer een regierol krijgen om de leverancier aan te sturen en kan uiteraard nog steeds inspringen bij eerstelijns storingen. Met betrekking tot de levering van materialen, is het een goede optie om een contract te sluiten met een technische groothandel waarbij u staffels inbouwt.

Interesse?
Wilt u orde op zaken stellen binnen uw technische dienst? Wacht niet, maar neem nu contact op met Pro 10. Wij hebben ruime ervaring op het gebied van integrale onderhoudscontracten. Lees ook over onze ervaringen bij de Provincie Zuid-Holland.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 aangenomen

09-07-2014 | Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 aangenomen
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015 is een feit. Dinsdag 8 juli is de wet officieel aangenomen. Overigens met een

kleine meerderheid; in de Eerste Kamer stemde 37 senatoren voor de wet en 36 senatoren tegen de wet. Deze wet vervangt de oudere WMO wet en zorgt ervoor dat gemeenten verantwoordelijk worden voor het ondersteunen van de participatie en zelfredzaamheid van mensen met een beperking of psychische problemen. Wat voor gevolgen heeft dit voor de gemeenten? En wat voor invloed heeft dat op de inkoopwijze van gemeenten?

Verantwoordelijkheid bij gemeenten
Zoals gezegd krijgen de gemeenten een grote verantwoordelijkheid erbij. Er zijn echter zorgen over de snelheid en omvang van de transitie en de financiële middelen voor de gemeenten. Er zijn dinsdag twee moties ingediend met het verzoek de invoering van de wet met één of twee jaar uit te stellen. Deze zijn beide verworpen. Gemeenten krijgen 3,6 miljard euro voor de nieuwe WMO-taken die nu nog onder de AWBZ vallen. Totaal krijgen de gemeenten 8 miljard euro voor de WMO-taken. De gemeenten moeten een besparing van 724 miljoen euro opvangen (ruim 8%).

Objectief verdeelmodel
Vanaf 2016 zal er een objectief verdeelmodel zijn die bepaald hoeveel geld welke gemeente krijgt. In dat model moet rekening gehouden worden met sociaal-economische en demografische factoren en met gezondheidsverschillen per gemeente. Helaas is dit verdeelmodel er nog niet, waardoor 2015 een sprong in het diepe wordt waarbij de gemeenten zullen sturen op het verkrijgen van dezelfde diensten tegen een lagere prijs. Los van de vraag of dit realistisch is.

Inkoop bij de gemeenten
En waar besparingen moeten worden gerealiseerd wordt gekeken naar inkoop. Echter is inkoop in het sociaal domein vergelijkbaar met inkoop daarbuiten? Naar onze mening wel, doch de inkoop- ervaring in het sociaal domein is veel kleiner. Enerzijds omdat de inkoopuitgaven meestal relatief beperkt zijn en anderzijds omdat er meer vanuit subsidieperspectief is gewerkt. Nu wordt het sociaal domein bij veel gemeenten in één klap net zo groot als het domein van ruimtelijk beheer.

Dit vereist dat de inkoop binnen het sociaal domein mogelijk een enorme professionaliseringslag  moet maken op het gebied van inkoop zodat én zorgaanbiedersprestaties op niveau blijven én de kosten worden gereduceerd. Bij een goed uitgevoerd inkooptraject gaan beide hand in hand en krijgen zorgaanbieders de ruimte om als expert mee te denken.

Inkoopmodellen
Er zijn verschillende inkoopmodellen voor gemeenten waaruit een keuze gemaakt kan worden, maar er kan ook traditioneel worden aanbesteed. Dit is misschien helemaal zo gek nog niet, immers daar heeft de gemeente wel ervaring mee.

1. Prestatie-inkoop: in grote lijnen wordt aangegeven wat de zorgaanbieder moet aanleveren. De zorgaanbieder stelt zelf een plan van aanpak op;


2. Subsidietender met prestatiecontracten; van tevoren geeft de gemeente aan wat zij wil en de gekozen zorgaanbieders schrijven hierop in;


3. Bestuurlijk aanbesteden: leveranciers die voldoen aan de eisen gaan met elkaar in gesprek over de opdracht (Bron: MOVISIE);


4. Zeeuws model: als gemeente zijnde geef je aan wat het kader van de opdracht is (inclusief programma van eisen) en welk financieel plaatje daar aan gekoppeld is. Zorgaanbieders stemmen in met deze voorwaarden;


5. Gezamenlijk inkopen van zorg: vormen van een inkoopcollectief zie www.inkoopxl.nl en de zorg gezamenlijk onder externe begeleiding aanbesteden. Hierdoor worden schaalvoordelen gerealiseerd, worden gemeenten ontzorgt en is er minder inspanning van zorgaanbieders nodig om mee te dingen bij opdrachten.


Zoekt u begeleiding of een sparringpartner? Bel ons vrijblijvend op 070 381 97 24 voor een kennismaking en vraag naar Mr. Pauline Bos of drs. Loek van Beurden.

Winactie!

01-07-2014 | Winactie!
Wij zijn blij met onze nieuwe website. Om dit te vieren, geven wij staatsloten weg! Elke 200e aanmelding ontvangt van ons een staatslot. Bent u binnenkort miljonair?

Zo doet u mee!

U stuurt een mail o.v.v. Staatslot naar info@pro10.nl met uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Bent u de 200e aanmelder? Dan ontvangt u van ons een staatslot!

Is zorgverzekeraar CZ verplicht aan te besteden?

01-07-2014 | Is zorgverzekeraar CZ verplicht aan te besteden?

Op 19 juni 2014 oordeelde de Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat zorgverzekeraar CZ een aanbestedende dienst is en dat

daarmee ook de Aanbestedingswet 2012 op CZ van toepassing is. Hoe is de rechtbank hier toe gekomen en wat zijn de gevolgen van deze uitspraak?

CZ heeft een inkoopprocedure doorlopen voor de levering van stomamateriaal en bijbehorende dienstverlening ten behoeve van hun verzekerden in 2015.  Momenteel heeft CZ voor het contractjaar 2014 contracten afgesloten met 17 verschillende zorgaanbieders; in 2015 wil zij overgaan naar een contract met slechts één aanbieder. De reden om alles onder te brengen bij één leverancier is kostenbesparing waarbij wel de minimaal gestelde kwaliteitseisen worden gehaald.

 

In een kort geding wordt CZ gedagvaard door Hollister (één van de leveranciers), welke eist dat CZ de inkoopprocedure staakt. Hollister draagt aan dat CZ aangemerkt kan worden als aanbestedende dienst, zodoende verplicht is aan te besteden en volgens de Aanbestedingswet 2012 moet handelen. Volgens Hollister is de uitgevoerde inkoopprocedure voor stomamateriaal en bijbehorende dienstverlening op een aantal punten in strijd met de Aanbestedingswet 2012 waarvan het belangrijkste punt de keus voor één leverancier is in plaats van de opdracht op te splitsen in percelen.

 

De volgende vraag houdt momenteel heel inkoopland in zijn greep: is CZ aanbestedingsplichtig? In de Europese richtlijn 2004/18/EG staat per lidstaat van de Europese Unie een lijst van instellingen welke aanbestedingsplichtig zijn. Zorgverzekeraars, zoals CZ, staan niet op deze lijst. Echter, dat een organisatie niet op deze lijst staat, betekent niet automatisch dat deze vrijgesteld is van de aanbestedingsplicht. Volgens artikel 1.1 uit de Aanbestedingswet 2012 zijn publiekrechtelijke instellingen welke boven de Europese aanbestedingsdrempel inkopen verplicht om Europees aan te besteden.

Na uitvoerig onderzoek gedaan te hebben, heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld dat CZ in hoofdzaak (lees: voor meer dan de helft) door de staat wordt gefinancierd en daardoor als publiekrechtelijke instelling aan te merken is in de zin van artikel 1.1 van de Aanbestedingswet 2012 (zaaknummerC/02/282082/KG ZA 14-322). Daarmee kan CZ aangemerkt worden als aanbestedende dienst en is de Aanbestedingswet 2012 op haar van toepassing.

 

Hoe nu verder? Er wordt verwacht dat CZ in hoger beroep gaat. Een dergelijk traject kan echter lang voortslepen en daarom heeft CZ intussen een (spoed-)appèl aangevraagd. Verrassend is overigens dat dezelfde voorzieningenrechter in 2012 nog oordeelde dat CZ niet verplicht is aan te besteden.

 

Wanneer CZ niet in hoger beroep gaat, of ook daar niet in het gelijk wordt gesteld, heeft dit grote gevolgen voor aanbestedingsland. De vraag rijst nu of ook zorgkantoren aanbestedingsplichtig zijn, want ook zorgkantoren zijn voor meer dan de helft gefinancierd door de staat. Met het oog op de decentralisaties in de zorg kan dit grote gevolgen hebben. En wat zal er gebeuren met de reeds gestarte of in de planning staande trajecten voor de inkoop van zorg? Voorlopig wachten we even af. Pro 10 houdt u op de hoogte!

Workshop Sein

19-06-2014 | Workshop Sein

Regelmatig organiseren wij in company workshops, ook voor niet inkopers. Tijdens deze workshops maken wij mensen bewust van leveranciersgedrag en mogelijkheden om leveranciers tot betere

prestaties te brengen tegen lagere kosten. Deelnemers leren met andere ogen te kijken en krijgen volop de mogelijkheid om eigen cases en vraagstukken in te brengen. Bij sommige trainingen gaan wij verder en doen wij aan teambuilding, persoonlijke coaching en communicatie. Wij baseren ons onder andere op de methoden van Insights en ervaringen vanuit de organisatiesociologie.

Onlangs hebben wij een workshop gegeven bij Sein (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland), waar wij ons op ‘Professioneel inkopen in een technische omgeving’ hebben gericht. Tijdens deze workshop stond de interactie tussen medewerkers en onze inkoopspecialist Loek van Beurden centraal. Er is veel kennis overgebracht en gedeeld. De workshops leiden vaak tot verrassende en nieuwe inzichten. Dat onderschrijft Joost van Vondel, inkoper voor Sein: “Ik was er niet zeker van dat iemand mij nog veel kon bijleren op het gebied van inkoop, maar Loek heeft bewezen dat ik zeker nog niet alles weet.” Er worden tijdens de workshops ook veel tips en tricks gedeeld, Joost: “Zodra een leverancier zegt ‘Dit is niet gebruikelijk’, weet je dat je goed zit. Vaak brengt een opmerking als deze juist twijfels teweeg bij ons als aanbestedende partij. We wisten niet dat het de leverancier vaak wakker schudt en ons juist interessant maakt voor hen!”

Naast de kennis die onze professionals tijdens de workshops overbrengen, is er ook ruimte voor interactie en praktijkopdrachten. De overgedragen kennis in praktijkopdrachten toepassen, maakt de workshop echt goed bruikbaar. Interesse gekregen? Meld u dan nu aan, wij hebben nog heel wat workshops op de planning staan!

Blog: de zin en onzin van certificeren

11-06-2014 | Blog: de zin en onzin van certificeren
Certificeren; wat is dat? En niet geheel onbelangrijk; wat is de meerwaarde van certificering? In dit artikel vertelt Pauline Bos u wat certificeren is en welke voordelen het heeft om uw organisatie

te laten certificeren.

Maandag 26 mei heeft Pro 10 het ‘Good Procurement Practice certificaat ’ mogen uitreiken aan het Facilitair dienstencentrum (FDC), onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Pro 10 is een van de drie partijen in Nederland die bevoegd is om een certificering te verstrekken op basis van de NTA 8058: 2010. IFV is de tweede organisatie in Nederland die dit certificaat mocht ontvangen.

Certificering, wat is dat?

Als u gecertificeerd wil worden, moet u over een aanbestedingssysteem beschikken dat voldoet aan eisen met betrekking tot het eigen aanbestedingsbeleid, de beschikbaarheid van middelen (personele middelen, gespecialiseerde vaardigheden, technische en financiële middelen), de organisatiestructuur, bekwaamheid en training, documentbeheersing en dossiervorming. Vanzelfsprekend moeten de uitgevoerde aanbestedingsprocedures in overeenstemming zijn met het aanbestedingsrecht.

Tijdens de audit wordt getoetst in hoeverre het aanbestedingssysteem van de aanbestedende dienst conformiteit vertoont met de eisen van de NTA. Tijdens deze audit is documentenonderzoek verricht, zijn uitgevoerde aanbestedingen geverifieerd, is de naleving van de aanbestedingsplicht onderzocht en er zijn diverse stakeholders geïnterviewd. Het is ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een bijzondere vermelding op de volgende gebieden: doelmatige inkoop, integriteit, lastenverlichting voor leveranciers, transparantie, sociaal beleid, duurzaam inkopen, mededinging en toegang midden- en kleinbedrijf (MKB).

Interessant, wat zijn de voordelen?

Certificeren is het door een onafhankelijke partij laten beoordelen van je organisatie op basis van een raamwerk (norm) met als doel een gerechtvaardigd vertrouwen te verkrijgen. Vooral voor een afdeling inkoop is vertrouwen binnen de organisatie belangrijk.  Inkoop wordt nog te vaak gezien als belastend, overbodig en tijdrovend. Door middel van deze certificering kan je je als afdeling ook profileren als doelmatig, duurzaam en integer.

Het behalen van een certificaat kan leiden tot kostenbesparingen; een verlichting van de accountantscontrole en minder her-aanbestedingen, een diepere bewustwording van de maatschappelijk functie, een beter inzicht in de toegevoegde waarde van externe inkoopbureaus en een betere reputatie. (NEN., (2010). NTA 8058).

Maar let op: certificeren is een middel en geen doel! De kwaliteit die een afdeling inkoop levert wordt bepaald door de interne opdrachtgevers, leveranciers en collega’s. Onthoud: procedures vervangen nimmer gezond verstand!

Nieuwe Rijksinkoopvoorwaarden

01-06-2014 | Nieuwe Rijksinkoopvoorwaarden

Het Rijk heeft zijn algemene voorwaarden voor het afsluiten van contracten (Ariv, Arvodi en Arbit) vernieuwd. De nieuwe algemene voorwaarden gelden vanaf 5 april 2014.

De Algemene Rijksinkoopvoorwaarden bieden een rijksbreed eenvormig kader voor koop- en leveringsovereenkomsten van producten tussen de Rijksoverheid en derden.

Het gaat om de volgende drie:

- Algemene rijksvoorwaarden bij it-overeenkomsten 2014 (ARBIT-2014)
- Algemene rijksinkoopvoorwaarden 2014 (ARIV-2014)
- Algemene rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten 2014 (ARVODI-2014)

Ze zijn alle drie aangepast aan de Aanbestedingswet 2012 en de Gids Proportionaliteit.
In de één staan grotere wijzigingen dan in de ander. Zo zijn er enkele wijzigingen aangaande de aansprakelijkheid, de boetebedingen, de verzekeringen en zijn enkele termijnen aangepast. Hieronder de belangrijkste wijzigingen op een rij.

ARBIT-2014
In de ARBIT - 2014 zijn de wijzigingen het minst opvallend.

In artikel 11, lid 1 is de termijn voor acceptatie van de prestatie opgerekt van 14 dagen naar 30 dagen.


In artikel 17 is de doublure met artikel 21 over het niet uitbrengen van persberichten en openbare berichten zonder toestemming van de wederpartij komen te vervallen.


Artikel 26 regelt de aansprakelijkheid. Afgezien van een terminologische verandering (“gebeurtenis” in plaats van “aanspraak”) is hier niets gewijzigd.


In artikel 29 is het artikellid met betrekking tot cessie van verzekeringspenningen komen te vervallen.


De bepaling met betrekking tot open source software, artikel 59 oud, is niet meer opgenomen.

ARIV-2014
Hierin, met uitzondering van de bepalingen over boete, aansprakelijkheid en cessie, geen grote wijzigingen.

De contactpersonen, in artikel 6 hebben een iets meer ingeperkt omschreven bevoegdheid en kunnen partijen alleen voor de uitvoering van de overeenkomst binden. Zij kunnen de overeenkomst niet wijzigen. Mededelingen (artikel 7) binden alleen maar indien ze door de bevoegde personen schriftelijk zijn gedaan.

In het artikel over facturering en betaling (artikel 10) is niet meer opgenomen dat de wederpartij binnen 30 dagen na levering moet factureren. Bij overschrijding van de betalingstermijn is de koper gehouden de buitengerechtelijke kosten te vergoeden overeenkomstig art. 9:96 lid 4 BW.

De boetebepaling wegens overschrijding van de leveringstermijn (oud artikel 12) is komen te vervallen.

De aansprakelijkheidsbepaling in artikel 13 is niet meer onbeperkt maar kent een staffel
- € 150.000,– voor overeenkomsten waarvan de totale waarde kleiner is dan of gelijk aan € 50.000,–;
- € 300.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan € 50.000,– maar kleiner dan of gelijk aan € 100.000,–;
- € 500.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan € 100.000,– maar kleiner dan of gelijk aan € 150.000,–;
- € 1.500.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan
€ 150.000,– maar kleiner dan of gelijk aan € 500.000,–;
- € 3.000.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan
€ 500.000,–.

Samenhangende gebeurtenissen worden daarbij aangemerkt als één gebeurtenis.
De beperking komt te vervallen bij schade ten gevolge van dood of letsel en bij opzet of grove schuld.

Er is een iets ruimere verspreidingsmogelijkheid van documentatie (artikel 17) opgenomen.

In de verzekeringsbepaling (artikel 19) is de cessie van verzekeringspenningen komen te vervallen en wordt in plaats van een “adequate” nu een naar verkeersnormen passende en gebruikelijke verzekering geëist.

In artikel 23 is dezelfde bepaling als in de ARBIT over meldingen in publicaties of

reclame-uitingen zonder toestemming van de koper opgenomen.

ARVODI-2014
In de ARVODI zijn de meeste wijzigingen te vinden.


In Artikel 4 is de acceptatietermijn voor de diensten opgerekt naar 30 dagen in plaats van 10. Als de opdrachtgever niet binnen deze termijn heeft gereageerd dan wordt hij geacht te hebben geaccepteerd.


Nieuw is artikel 5 dat bepaald dat tijd en plaats van de werkzaamheden in de overeenkomst wordt geregeld.


Ook hier, maar dan in artikel 10 en 12 dezelfde wijzigingen over contactpersonen en mededelingen als in de ARIV.


Er is een nieuw artikel 14 over verwerking van persoonsgegevens.


Met betrekking tot facturering (artikel 17) is komen te vervallen dat er binnen 30 dagen na acceptatie gefactureerd dient te worden.


Ook hier is de wettelijke bepaling omtrent vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten (art. 6:96 BW) opgenomen in artikel 18.


De boetebepaling (oud artikel 20) wegens termijnoverschrijding is komen te vervallen.
Artikel 21 regelt de aansprakelijkheid. Deze is op dezelfde wijze beperkt als in de ARIV. Dus:
- € 150.000,– voor overeenkomsten waarvan de totale waarde kleiner is dan of gelijk aan € 50.000,–;
- € 300.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan € 50.000,– maar kleiner dan of gelijk aan € 100.000,–;
- € 500.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan € 100.000,– maar kleiner dan of gelijk aan € 150.000,–;
- € 1.500.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan
€ 150.000,– maar kleiner dan of gelijk aan € 500.000,–;
- € 3.000.000,– voor opdrachten waarvan de totale waarde meer is dan
€ 500.000,–.


Samenhangende gebeurtenissen worden daarbij aangemerkt als één gebeurtenis.
De beperking komt te vervallen bij schade ten gevolge van dood of letsel en bij opzet of grove schuld.


De vrijwaringsbepaling tegen aanspraken van derden ten gevolge van niet-nakoming van zijn verplichtingen door opdrachtnemer (oud artikel 19.4) is komen te vervallen. Voor intellectuele eigendomsrechten blijft het overigens wel bestaan in artikel 24 lid 7.
Aan de intellectuele eigendomsrechten in artikel 24 is het databankenrecht toegevoegd alsmede een vangnet voor overige intellectuele eigendomsrechten, waarvoor reeds bij voorbaat een niet-exclusief en niet-opzegbaar gebruiksrecht voor onbepaalde tijd wordt verleend.


Tot slot is de cessie van verzekeringspenningen komen te vervallen in artikel 26. (Bron: dlp-juristen)

IFV gekwalificeerd met NTA 8058 certificaat

28-05-2014 | IFV gekwalificeerd met NTA 8058 certificaat
Afgelopen maandag 26 mei 2014 ontving het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) voor het onderdeel Facilitair Dienstencentrum het ‘Good Procurement Practice Certificaat’ uit handen van Pro 10, de

auditor.

Directeur bedrijfsvoering Wim Papperse nam het ‘Good Procurement Practice Certificaat’ in ontvangst van Loek van Beurden. Pro 10 is een van de drie partijen in Nederland die bevoegd is om de aanbestedingspraktijk te toetsen en op basis van NTA 8058:2010 te certificeren. Het IFV is de tweede organisatie in Nederland die dit certificaat mocht ontvangen. Pro 10 wenst het IFV van harte proficiat.

Het IFV ondersteunt de veiligheidsregio’s bij het versterken van de brandweerzorg en de aanpak op het terrein van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Zo is het IFV verantwoordelijk voor het verwerven en beheren van het rampen- en bestrijdingsmaterieel, onderhoud, onderzoek en het vernieuwen van dit materieel. Piet Verhage, hoofd van de afdeling Ontwikkeling en Realisatie en tevens een van de geïnterviewden voor de audit, is zeer tevreden over het resultaat: “Ons team Verwerving heeft zich de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd. Het behalen van dit certificaat voelt voor ons als kroon op alle inspanningen.”

Het Certificaat NTA 8058 (Nederlands Technische Afspraak) gaat over het naleven van het aanbestedingsrecht en het eigen aanbestedingsbeleid. Daarnaast zijn onder andere de mate van integriteit, transparantie, sociaal aanbesteden en duurzaamheid belangrijke graadmeters. Het IFV heeft naast het verkrijgen van dit certificaat bijzondere vermeldingen gekregen voor doelmatige inkoop en integriteit. Het certificaat laat zien dat de inkooporganisatie professioneel georganiseerd is.

Tijdens een audit wordt getoetst in hoeverre het aanbestedingssysteem van de aanbestedende dienst conformiteit vertoont met de eisen van de NTA. De audit bij het IFV bestond uit een documentenonderzoek van verschillende procedures rond het inkoop- en aanbestedingsbeleid, de competenties voor medewerkers en jaarplanningen.

Ruim tien aanbestedingen werden doorgelicht en er werden interviews gehouden met verschillende betrokkenen. Als het aanbestedingsbeleid en de aanbestedingspraktijk van een aanbestedende dienst voldoen aan de eisen van de NTA 8058 dan wordt een Good Procurement Practice Certificaat verstrekt dat drie jaar geldig is.

Pro 10 is trots het NTA-certificaat te hebben uitgereikt aan het IFV.

* Foto: Ruud van Eden

Inkoop XL is live!

08-05-2014 | Inkoop XL is live!
Inkoop XL is het inkoopcollectief van Pro 10. Wij bundelen inkoopbehoeftes zodat u, als aanbestedende partij, profiteert van oplopende kortingen.

Zoals u van ons gewend bent, hechten wij erg veel waarde aan kwaliteit. Dit uit zich bij Inkoop XL in goede contracten met duidelijke voorwaarden. Door deel te nemen aan ons inkoopcollectief, hoeft u niet meer geheel zelfstandig het inkooptraject uit te voeren. U bespaart op uw inkoopcapaciteit en maakt gebruik van onze expertise. Neem eens een kijkje op www.inkoopXL.nl voor meer informatie over uw inkoopcollectief!

Ga terug